5 redenen om een urban rooftop garden te maken

Bij een stadstuin denken we vaak aan een compacte achtertuin in een stad. Een tuin omgeven door muren, schuttingen of andere bebouwing. Toch zijn er ook andere mogelijkheden om de stad een beetje groener te maken. Met een urban rooftop garden bijvoorbeeld. Ofwel, een tuin op je balkon of dakterras.

De 1e urban rooftop garden

Helemaal nieuw zijn balkon- of daktuinen niet. Sterker nog, de urban rooftop garden is al zo oud als de weg naar Rome. Letterlijk! Want het was paus Pius II die rond het jaar 1463 op het dak van zijn zomerverblijf in Italië een prachtige daktuin liet aanleggen. Compleet met bomen en fleurige bloembedden. De term 'urban rooftop garden' is aan het einde van de 20e eeuw komen overwaaien uit de Verenigde Staten. New York is het centrum van groene daken. Hier hebben ze naast dak- en balkontuintjes zelfs hele dakparken. En dat is niet gek als je bedenkt dat er ruim 13.500 gebouwen staan van 6 of meer verdiepingen.

5 redenen voor een urban rooftop garden

Verfraai met bakken, potten of hangzakken met planten je eigen dakterras of balkon. Dat ziet er gezellig uit. Maar er zijn meer redenen voor een urban rooftop garden.

Een groen balkon of dakterras is belangrijk voor een biodiverse stad. Hoe meer planten er op je balkon of dakterras groeien en bloeien, hoe meer vlinders, bijen en hommels erop afkomen. Deze insecten zorgen voor de bestuiving van andere planten.

Tuinieren kan stress verminderen. Een groene omgeving zorgt er bovendien voor dat we ons gelukkiger voelen. Tuinieren is een goede manier om te ontspannen. Je gedachten zijn even heel ergens anders. Met de handen in de aarde ben je helemaal in het moment. En tuinieren is ook nog eens leuk!

Van potaubergines tot aardbeien en potpaprika’s. Er is niets verser dan groente, kruiden en fruit uit eigen tuin. Veel planten kunnen prima in bakken of potten worden gekweekt. Gewoon op je balkon of dakterras. Spinazie, tomaten, pepers, munt, radijs en sla bijvoorbeeld. Bedenk van tevoren goed waar je de pot of bak neerzet. Want eenmaal vol met aarde, water en planten kan een pot of bak topzwaar zijn. En lastig te verplaatsen. Maak ook afwateringsgaten onderin. Zodat overtollig water wegstroomt en je planten niet het loodje leggen.

Bij een flinke hoosbui stroomt water van daken vaak meteen naar het riool. Dit raakt daardoor snel overbelast. Met planten op je balkon of dakterras hoeft niet al het regenwater naar de openbare riolering te stromen. De planten nemen het water op. Dit zorgt voor minder wateroverlast.

Klimplanten als de passiebloem, klimhortensia en druif maken grauwe muren groen. Je plaatst ze in een pot vlakbij de muur. De planten hebben maar een paar m2 nodig. Sommige klimplanten zijn zelfhechtend. Dit betekent dat ze geen ondersteuning nodig hebben om de hoogte in te groeien. Andere klimmers hebben een rekje, hekwerk of regenpijp nodig. Als je de klimplanten op tijd snoeit, hebben je buren er geen last van.

Zelf aan de slag

Wil je nu ook je dakterras of balkon vergroenen? Dan is het goed om jezelf de volgende vragen te stellen. Kan je dakterras of balkon het gewicht van de beplanting dragen? En heeft het een stevig balkonhekwerk van minimaal 1 meter hoog? Laat een bouwkundige er goed naar kijken. Want werken op grote hoogte moet wel veilig gebeuren. Kun je daarnaast makkelijk het dakterras of balkon op? Wel zo fijn als je zakken met potaarde, bakken of andere spullen bij je hebt. Denk ook aan een wateraansluiting. Zo voorkom je veel heen en weer geloop met emmers en gieters. Vooral tijdens warme perioden hebben je planten veel water nodig.