Voorkom brand door de wasdroger: 8 tips

Een wasdroger is vaak de oorzaak van een brand. Met deze tips kunt u de kans op brand door de wasdroger voorkomen.

8 tips voor uw wasdroger

Zo verkleint u de kans op brand in huis.
Zet uw wasdroger op een gladde, stofvrije ondergrond. Zet hem dus niet op een tapijt. En zorg voor voldoende ventilatie.
Sluit het apparaat aan op een geaarde wandcontactdoos. Gebruik geen verlengsnoeren of stekkerdozen.
Gebruik de wasdroger alleen als u thuis bent. Zo kunt u direct iets doen als er brand ontstaat. Zorg dat u een brandblusser in huis heeft. En bel bij brand direct 112.
Stop geen kleding in de droger waar resten op zitten van verf, olie of oplosmiddelen. Bijvoorbeeld nagellakremover, vlekkenmiddel of wasbenzine. Ook wasverzachter is slecht voor uw droger. Door wasverzachter ontstaat er een vetlaagje op uw kleding en in de droogtrommel. De wasdroger kan door het vetlaagje minder goed meten of de was droog is en gaat onnodig lang door. Hierdoor kan het apparaat oververhit raken.
Leg geen droog wasgoed op het apparaat. De brand kan zich dan snel via het wasgoed verspreiden. Ook kan wasgoed op de wasdroger ervoor zorgen dat het apparaat oververhit raakt.
Maak het pluizenfilter na iedere droogbeurt schoon. Denk ook aan de houder van het pluizenfilter.
Heeft u een luchtdroger? Gebruik dan een gladde afvoerslang. Zo blijft er minder stof achter. Maak deze afvoer wel regelmatig schoon. Dit kunt u het beste doen met de stofzuiger.
Hang een rookmelder boven de wasdroger. Zo wordt u direct gewaarschuwd als het mis gaat.

Rookmelders in huis

Heeft u al rookmelders op elke verdieping van uw huis? Vanaf 2022 is dit verplicht. Lees meer tips over rookmelders.