Voorkom brand door de wasdroger: 8 tips

Een wasdroger is vaak de oorzaak van een brand. Met deze tips kun je de kans op brand door de wasdroger voorkomen.

8 tips voor je wasdroger

Zo verklein je de kans op brand in huis.
Zet je wasdroger op een gladde, stofvrije ondergrond. Zet hem dus niet op een tapijt. En zorg voor voldoende ventilatie.
Sluit het apparaat aan op een geaarde wandcontactdoos. Gebruik geen verlengsnoeren of stekkerdozen.
Gebruik de wasdroger alleen als je thuis bent. Zo kun je direct iets doen als er brand ontstaat. Zorg dat je een brandblusser in huis hebt. En bel bij brand direct 112.
Stop geen kleding in de droger waar resten op zitten van verf, olie of oplosmiddelen. Bijvoorbeeld nagellakremover, vlekkenmiddel of wasbenzine. Ook wasverzachter is slecht voor je droger. Door wasverzachter ontstaat er een vetlaagje op je kleding en in de droogtrommel. De wasdroger kan door het vetlaagje minder goed meten of de was droog is en gaat onnodig lang door. Hierdoor kan het apparaat oververhit raken.
Leg geen droog wasgoed op het apparaat. De brand kan zich dan snel via het wasgoed verspreiden. Ook kan wasgoed op de wasdroger ervoor zorgen dat het apparaat oververhit raakt.
Maak het pluizenfilter na iedere droogbeurt schoon. Denk ook aan de houder van het pluizenfilter.
Heb je een luchtdroger? Gebruik dan een gladde afvoerslang. Zo blijft er minder stof achter. Maak deze afvoer wel regelmatig schoon. Dit kun je het beste doen met de stofzuiger.
Hang een rookmelder boven de wasdroger. Zo word je direct gewaarschuwd als het mis gaat.

Rookmelders in huis

Heb je al rookmelders op elke verdieping van je huis? Vanaf 2022 is dit verplicht. Lees meer tips over rookmelders.