Milieu Centraal: help insecten met inheemse, gifvrije tuinplanten

Wie dit voorjaar zijn tuin wil opfleuren met nieuwe planten, kan bijen en andere insecten een groot plezier doen door gifvrije planten te kopen die van nature in Nederland thuishoren, adviseert Milieu Centraal.

4 apr 2023 2 minuten
De voorlichtingsorganisatie raadt consumenten aan om vooral niet alleen af te gaan op hoe mooi een plant er in het tuincentrum bij staat. "Biologische planten kunnen er bij de aankoop minder mooi uitzien. Juist omdat ze gifvrij zijn, kunnen insecten van een blad gesnoept hebben." Op de langere termijn is dat geen enkel probleem.

"Eenmaal in de tuin gaan ze mooi bloeien, het zijn juist stevige planten die tegen een stootje kunnen", zegt Milieu Centraal over biologische planten. Die zijn te herkennen aan het keurmerk EU-biologisch. Een plaatje van een bij op een plantenverpakking kan juist misleidend zijn, waarschuwt de organisatie. Want die kan elke producent wel op de verpakking zetten, ook als de plant in kwestie helemaal niet op een bij-vriendelijke manier is gekweekt.

Uit een peiling die Milieu Centraal door bureau PanelClix heeft laten uitvoeren onder ruim duizend consumenten, blijkt dat 65 procent bij het kopen van planten vooral naar het uiterlijk kijkt. Of een plant biologisch is geteeld vindt maar 13 procent belangrijk, terwijl dit volgens de voorlichtingsclub dus een belangrijk verschil kan maken voor insecten. Van biologische planten, zaden en bollen staat namelijk vast dat ze niet zijn behandeld met schadelijke gewasbeschermingsmiddelen, zoals neonicotinoïden.

"Blinde vlek" in plantenkennis

Ongeveer een kwart van de mensen die meededen aan de peiling wil graag planten in de tuin zetten die goed zijn voor bijen, vlinders en andere insecten. Milieu Centraal ziet echter nog een "blinde vlek" in de plantenkennis van mensen. Daardoor maken ze niet altijd keuzes waar insecten echt iets aan hebben.

Bijna de helft (45 procent) van de ondervraagden denkt bijvoorbeeld ten onrechte dat het voor de insectenpopulatie niet uitmaakt of de planten die ze in hun tuin zetten inheems zijn, of van nature alleen in andere delen van de wereld voorkomen. Dat is volgens Milieu Centraal een misvatting, want diverse insectensoorten hebben juist veel behoefte aan inheemse plantjes.