Jetten: gasprijsplafond onverantwoord maar blij met samen inkopen

Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) is "heel blij" dat de EU gezamenlijk gas kan gaan inkopen nu de EU-ministers een deal hebben gesloten over een gasprijsplafond. 
21 dec 2022 1 minuut

Gezamenlijk kunnen inkopen is "de grote winst" van het akkoord over een marktmechanisme om prijspieken tegen te gaan, dat "potentieel onveilig" is voor de gasleverantie, zei de bewindsman in Brussel.

Nederland zal zeker optrekken met Duitsland om de gasopslag ook de volgende winter tijdig gevuld te krijgen en te zorgen voor extra voorraden vloeibaar gas (lng), zei Jetten na afloop van het zoveelste overleg over een ‘markt­correctie­mechanisme’. Na weken onderhandelen stemde maandag toch een grote meerderheid in met een maximumprijs op de toonaangevende Amsterdamse gasmarkt.

Jetten onthield zich bij de stemming. De D66’er vindt het "onverantwoord" dat het mechanisme in februari in werking treedt terwijl twee weken later pas een analyse verschijnt over de gevolgen. "Ik ben bezorgd over de potentiële verstoring op de Europese energiemarkt, de financiële implicaties en vooral de leveringszekerheid voor Europa. En ik hoop dat deze zorgen straks ongegrond blijken", aldus Jetten.