Het woon­dag­boek van Dirkje

Lijstjes, lijstjes en nog eens lijstjes. Voor ze haar nieuwe huis kocht, maakte Dirkje eerst een goed financieel overzicht. Dat kostte wat tijd. Het was soms confronterend. En er was sterke koffie nodig. Maar deze aanpak gaf haar wel het vertrouwen dat ze nodig had.

Nadenken over wat ik kan betalen

Financiën. Misschien sta je, net als ik, niet meteen te springen van enthousiasme bij dit woord. Toch weet ik: als ik een huis koop, wil ik eerst weten wat me financieel te wachten staat. Inmiddels is het alweer 3 jaar geleden dat ik aan mijn eerste serieuze baan begon. En ik moet eerlijk bekennen dat ik m’n uitgaven niet bepaald bijhield. Dat veranderde toen ik een half jaar geleden besloot een huis te kopen. Nu moet ik wel nadenken over wat ik kan en wil betalen. En wat mijn wensen zijn voor de toekomst. Niet eenvoudig, want ik vind het al lastig om te bedenken wat ik volgend jaar wil doen. Laat staan over 3 jaar. En een huis koop je toch voor een wat langere periode.

Genoeg vrijheid

Een groot voordeel van een studentenhuis is dat je elk moment je huur kunt opzeggen. Nou ja, een veredeld studentenhuis dan. Want ook mijn huisgenoten zijn officieel ‘student af’. Het gevoel dat ik morgen mijn baan kan opzeggen om bij wijze van spreken aan de andere kant van de wereld te kunnen werken, daar ben ik eerlijk gezegd wel aan gehecht. Mijn nieuwe huis moet dus wel wat vrijheid bieden. Een plek dichtbij het station, zodat ik ook in een andere stad kan gaan werken. En met genoeg ruimte om in de toekomst te kunnen samenwonen. Op dit moment heb ik geen relatie. Maar ik vind het een fijn idee dat ik niet hoef te verhuizen als ik met een nieuwe liefde onder 1 dak wil wonen.

Sterke koffie en aan de slag

De komende jaren wil ik wel gewoon lekker kunnen leven. En niet voor onvoorziene kosten komen te staan. Een goed financieel overzicht met alle kosten voor die nieuwe, fijne plek moest er komen. Ik stelde het een paar dagen uit. Zette toen een sterke kop koffie en ging met frisse moed aan de slag. Eerst heb ik me goed verdiept in de hypotheek die ik met mijn inkomen kan betalen. Mijn ouders doen een eenmalige schenking voor het huis. Maar het huis koop ik wel op mijn inkomen alleen. Daarom wil ik goed weten wat de voorwaarden van de hypotheek zijn. Ook als er in de toekomst dingen veranderen in mijn situatie. Ik zocht veel zelf online uit. Maakte eindeloos lijstjes van de voor- en nadelen van elke hypotheekverstrekker. Maar ik wilde het niet helemaal zelf doen. Daarom koos ik voor een onafhankelijke online hypotheekadviseur die me hielp bij de laatste stappen.
Af en toe word ik ’s ochtends wakker met de berekeningen in m’n hoofd

En nog meer lijstjes..

Ook wilde ik graag weten welke uitgaven ik nog meer zou hebben. Er volgden meer lijstjes. Ik maakte een overzicht in Excel met alle uitgaven die ik verwachtte voor mijn nieuwe huis. Denk aan gas, water en licht, woonverzekeringen en tv en internet. Wat ik af en toe best schokkend vond, want ik had geen idee dat een internetabonnement zo veel kostte. Dat zat altijd in mijn huurprijs. Ook bouwde ik een buffer in, om eventuele extra kosten op te vangen. En te sparen. Ik geef toe, dit was niet het leukste klusje. Soms zelfs confronterend (geef ik echt zo veel geld uit aan boodschappen?!). En af en toe werd ik ’s ochtends wakker met de berekeningen in m’n hoofd. Maar het geeft een goed gevoel dat ik precies weet waar ik financieel aan toe ben.

Lekker wonen

Op dit moment nemen de maandlasten van de hypotheek een serieuze hap uit mijn inkomen. Maar ik denk de komende jaren steeds meer te gaan verdienen. Dus over 5 of 10 jaar ziet mijn situatie er weer anders uit. Echt in de toekomst kijken kan natuurlijk nooit. En ik zal blij zijn als de eerste maanden in mijn nieuwe huis voorbij zijn. Dan weet ik zeker: ik heb alles goed berekend. Maar ik heb er wel vertrouwen in. En bovenal, ik kijk erg uit naar het moment dat ik lekker op de bank kan neerploffen in mijn eigen huis. Of na mijn werk de laatste zonnestralen kan pakken op het balkon.

Tips van Dirkje

  • Verdiep je goed in de verschillende hypotheekvormen. Zo weet je precies wat je afsluit. Ook als er dingen veranderen in de toekomst.
  • Maak een goed financieel overzicht voor de komende jaren. Reken uit wat je maandelijks kwijt bent aan alle vaste lasten en overige uitgaven. En bouw een buffer in.
  • Kijk naar de toekomst. Wil je misschien een andere baan of samenwonen? Houd rekening met deze wensen bij de aankoop van je nieuwe huis.