Motor rijder

Alles over motordiefstal

en hoe u het voorkomt

Als echte motormuis wilt u uw voertuig zo goed mogelijk beschermen. Tegen schade zoals krassen en deuken, maar vooral tegen motordiefstal. Hoe voorkomt u dit? En wat moet u doen als het toch gebeurt?

Motordiefstal cijfers van 2023 op een rij

Het is moeilijk om voor te stellen. En toch kan het gebeuren. Uw motor is meegenomen zonder dat u het door had. Door iemand die uw motor meenam voor een testrit en nooit meer terugkwam. Een huurder die de motor heeft doorverkocht. Of gewoon door iemand die ‘m zag staan zonder slot en dacht ‘die neem ik mee’. 
Motordiefstal 2023 in cijfers. 1.877 gestolen motoren en 22% teruggevonden. 11% meer motordiefstal dan in 2022

Cijfers over het jaar 2023. Bron: Het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit

9 tips om motordiefstal te voorkomen

Uw motor goed beschermen tegen diefstal is belangrijk. Hoe u dat doet? Wij geven u 9 slimme tips om te voorkomen dat iemand er met uw geliefde tweewieler vandoor gaat. 
En vaak ook door andere verzekeraars. Parkeert u de motor? Dan is het belangrijk dat u deze sluit met een slot met een ART 4-keurmerk dat u ergens aan kunt vastmaken. Denk hierbij aan een muurbeugel of een stevig hek. Gebruik bijvoorbeeld een combinatieslot dat bestaat uit een schijfremslot en kettingslot. Een ART 4-goedgekeurd slot is verplicht door Centraal Beheer. En vaak ook een regel van andere verzekeraars.

Een stuurslot is vrij makkelijk te breken. Toch is het een extra hindernis voor de dief. Een stuurslot is extra waardevol als deze gescheiden is van het contactslot. De dief moet dan eerst 2 sloten openbreken om te kunnen ontsnappen. 
Wilt u het de dieven nog moeilijker maken? Installeer dan een stopschakelaar of een veerschakelaar. Dit is een schakelaar dat u tegelijkertijd met de startknop indrukt. 
Er zijn verschillende manieren om uw motor elektronisch te beveiligen. Denk aan een startonderbreking, een alarmsysteem of een combinatie daarvan. Kiest u voor een alarmsysteem met een bewegingssensor? Dan schrikt de dief waarschijnlijk van het licht en het lawaai. Laat dit alarmsysteem wel regelmatig controleren. Zo weet u zeker dat deze het doet wanneer het nodig is. 
Welk slot u ook gebruikt, zorg ervoor dat het niet op de grond ligt. Het is dan gemakkelijker om het slot open te breken. Bevestig het slot door het frame of als het echt niet anders kan: door de voorvork of het wiel. 
Het is mogelijk om een tracker op uw motor te plaatsen. Wordt uw motor gestolen? Dan helpt dit apparaat u om de locatie van de dieven te volgen. Maar wees geen held en ga er niet zelf achteraan! Deel de gegevens van de tracker met de politie en laat de boevenjacht aan hen over.
Is uw motor niet goed zichtbaar? Dan is de kans kleiner dat hij wordt gestolen. De dief kan dan moeilijk zien of uw voertuig de moeite waard is om mee te nemen. Zet de motor daarom in een afgesloten garage. Of onder een afdekhoes. Het kan ook geen kwaad om een dure motor onder een hoes met een logo van een goedkoper merk te verstoppen.
Wees geen prooi voor de vliegensvlugge oplettende dief. En zorg ervoor dat uw sleutels diep in uw jaszak zitten. Laat ze vooral niet op tafel liggen in het café of nog erger: in het stuurslot. Ditzelfde geldt voor de afstandsbediening van een alarm of startblokkering.
Parkeer uw motor binnen als dit mogelijk is. Bijvoorbeeld in een afgesloten garage of schuur naast uw huis. Ook dan is het belangrijk dat u de motor op slot zet. Een motor valt namelijk niet onder de inboedelverzekering. Laat daarom een muuranker in uw garage plaatsen en zet uw motor daaraan vast. Voor sommige duurdere of nieuwere motoren geldt zelfs dat de motor in de buurt van uw huis ‘s nachts binnen móét staan.

Motor toch gestolen? Kom meteen in actie

Is een motordief u toch te slim af geweest? Dat is balen. Het is belangrijk dat u meteen in actie komt. Daarmee vergroot u de kans dat u de motor op een dag terugziet. Volg daarom de volgende stappen:
  • Bel direct het Aangifteloket Gestolen Voertuigen en Transportcriminaliteit. Het telefoonnummer hiervan is 088-008 74 44. Houdt uw bsn-nummer, rijbewijs, kentekenbewijs en verzekeringspapieren bij de hand als u belt. Heeft u een tracker? Deel deze gegevens dan ook gelijk.
  • Aangifte gedaan? Hier krijgt u een e-mail bevestiging van. Om de digitale aangifte te zien logt u in met uw e-mailadres en de meldcode van uw motor. Deze meldcode staat op uw kentekencard of kentekenbewijs. Lees alles goed door en controleer het goed. Klopt alles? Dan ondertekent u de digitale aangifte.
  • Een paar werkdagen na het tekenen van de digitale aangifte krijgt u per post 2 keer het proces-verbaal. Dit proces verbaal is uw officiële aangifte. Heeft u het geprinte proces-verbaal gecontroleerd? Onderteken deze dan en stuur 1 ervan terug. Het andere is voor uw eigen administratie. Maak een kopie (of foto) van het ondertekende proces-verbaal. Deze moet u namelijk nog digitaal sturen naar de verzekering.

Meld de diefstal altijd bij uw verzekeraar. Ook als u niet voor diefstal bent verzekerd. De verzekering wordt dan stopgezet. Het is natuurlijk zonde om premie te betalen voor een motor die u niet meer heeft. Bent u verzekerd tegen diefstal? Meld de diefstal dan direct bij de verzekeraar nadat u aangifte heeft gedaan.

Houd de volgende gegevens bij de hand als u diefstal meldt bij uw verzekering:

  • Uw naam, aders en woonplaats
  • Uw verzekeringsgegevens
  • Kopie van het kentekenbewijs
  • Tenaamstellingscode – dit ontving u van het RDW. Heeft u een papieren kentekenbewijs? Dan heeft u geen tenaamstellingscode. 
  • Kopie van uw rijbewijs
  • Type motor
  • Proces-verbaal van de aangifte
  • Welke beveiliging zat er op de motor (facturen van uw sloten)
  • Alle aankoopnota’s van uw motor, de accessoires, sloten en herstelnota’s van eventueel herstelde schade. 
  • Denk ook aan alle extra’s die op de motor zaten en die u dus ook kwijt bent. Bijvoorbeeld spullen in de buddy seat of motorkoffer, zoals een helm of een motorjas.
  • Foto’s van de opengebroken sloten
  • Sleutels en afstandsbedieningen van de sloten en het alarm 

Soms heeft u recht op vervangend vervoer of een dagvergoeding. Vaak is dit voor een bepaald aantal dagen. Bekijk uw polisvoorwaarden om te ontdekken wat voor uw situatie geldt.

Hoe meer mensen van de diefstal weten, hoe beter. Deel het verhaal op sociale media, vertel het aan de buurman en aan uw collega’s. U weet nooit of iemand toevallig iets gezien heeft of misschien zelfs camerabeelden heeft van een bewakingscamera.
Heeft de verzekering alle informatie ontvangen? Dan heeft u contact met een schade-expert. Deze persoon geeft een waarde aan de gestolen motor. Hierbij kijkt hij of zij naar het bouwjaar, het type, vergelijkbare motoren en het onderhoud van de motor. Op basis hiervan wordt de dagwaarde van uw motor bepaald. 
De verzekering betaalt alleen een schadevergoeding als zij eigenaar is van de motor. Daarom tekent u een akte van eigendomsoverdracht zodat de motor eigendom van de verzekeraar is. Dit kan digitaal. Het betalen van de schadevergoeding gebeurt vaak pas na een wachttijd van een bepaald aantal dagen na het doen van de aangifte. Deze periode is bedoeld om af te wachten of de gestolen motor nog wordt teruggevonden. 
Was uw motor verzekerd tegen diefstal en is alles geregeld met de verzekering? Dan krijgt u na de wachttijd een schadevergoeding. Dit bedrag hangt onder andere af van uw eigen risico en het onderzoek van de schade-expert. Wordt uw motor alsnog teruggevonden? Dan is deze van de verzekering.