Motor rijder

Alles over motordiefstal

en hoe u het voorkomt

Als echte motormuis wilt u uw voertuig zo goed mogelijk beschermen. Tegen schade zoals krassen en deuken, maar vooral tegen motordiefstal. Hoe voorkomt u dit? En wat moet u doen als het toch gebeurt?

Motordiefstal in cijfers*

Motordiefstal cijfers

*Berekend over de eerste helft van 2022.  Bron: Het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit

Er zijn verschillende soorten motordieven 

Motordieven bestaan in verschillende soorten en maten: van gelegenheidsgrijpers tot aan huurschurken. Om uw motor goed te beschermen, is het belangrijk om te weten hoe dieven denken. Maar vooral hoe en wanneer ze te werk gaan.

De professionele dief

Een professionele dief werkt meestal voor een criminele organisatie. Zij krijgen dan een opdracht om een bepaald type motor te stelen. Hierbij letten ze bijvoorbeeld op het merk, het bouwjaar en soms zelfs op de kleur. Het is de vraag in de markt die bepaalt waar ze op jagen. Zodra de motor gestolen is, rijden ze het voertuig naar een vooraf afgesproken plek. Daar wordt de motor gestript of omgebouwd en verkocht.

De (zogenaamde) motorkoper

Het kan zelfs gebeuren dat een motor onder uw neus wordt gestolen. Zomaar op klaarlichte dag. Denk bijvoorbeeld aan iemand die uw motor wil kopen. Maar niet voordat hij of zij een proefrit heeft gemaakt. Daarom is het altijd goed om uw gezonde verstand te gebruiken. Geef de motor niet zomaar mee aan de eerste de beste. Het liefst gaat u mee op pad. En laat de proefrijder altijd een proefritformulier invullen nadat u het rijbewijs heeft gecontroleerd.

De joyrider

Een joyrider is iemand die voor de lol en zonder toestemming een voertuig meeneemt en daar flink mee gaat crossen. Zodra de kick eraf is, wordt het voertuig vaak flink beschadigd ergens achtergelaten.

De huurder

Een onverwachte vorm van motordiefstal is door een voertuig te huren en deze weer te verkopen. De huurder doet daarna eenvoudig aangifte van diefstal. Hoewel er vaak een eigen risico moet worden betaald, is dit bedrag meestel veel lager dan de opbrengst van de verkoop.

De gelegenheidsdief

Gelegenheidsdieven zijn de luiwammesen onder de schurken. Zien ze ergens een motor zonder slot? Of liggen uw sleutels voor het oprapen? Dan gaan ze er gauw vandoor zonder er enige moeite voor te doen. Maak het ze niet te makkelijk!

9 tips om motordiefstal te voorkomen

U weet nu welke soorten motordieven er zijn. De volgende stap is voorkomen dat iemand er met uw geliefde tweewieler vandoor gaat. Hoe u dat doet? Wij geven u 9 slimme tips.
Parkeert u de motor? Dan is het belangrijk dat u deze sluit met een slot met een ART-keurmerk dat u ergens aan kunt vastmaken. Denk hierbij aan een muurbeugel of een stevig hek. Gebruik bijvoorbeeld een combinatieslot dat bestaat uit een schijfremslot en kettingslot. 
Een stuurslot is vrij makkelijk te breken. Toch is het een extra hindernis voor de dief. Een stuurslot is extra waardevol als deze gescheiden is van het contactslot. De dief moet dan eerst 2 sloten openbreken om te kunnen ontsnappen. 
Wilt u het de dieven nog moeilijker maken? Installeer dan een stopschakelaar of een veerschakelaar. Dit is een schakelaar dat u tegelijkertijd met de startknop indrukt. 
Er zijn verschillende manieren om uw motor elektronisch te beveiligen. Denk aan een startonderbreking, een alarmsysteem of een combinatie daarvan. Kiest u voor een alarmsysteem met een bewegingssensor? Dan schrikt de dief waarschijnlijk van het licht en het lawaai. Laat dit alarmsysteem wel regelmatig controleren. Zo weet u zeker dat deze het doet wanneer het nodig is. 
Welk slot u ook gebruikt, zorg ervoor dat het niet op de grond ligt. Het is dan gemakkelijker om het slot open te breken. Bevestig het slot door het frame of als het echt niet anders kan: door de voorvork of het wiel. 
Tegenwoordig is het mogelijk om een tracker op uw motor te plaatsen. Wordt uw motor gestolen? Dan helpt dit apparaat u om de locatie van de dieven te volgen. Maar wees geen held en ga er niet zelf achteraan! Deel de gegevens van de tracker met de politie en laat de boevenjacht aan hen over.
Is uw motor niet goed zichtbaar? Dan is de kans kleiner dat hij wordt gestolen. De dief kan dan moeilijk zien of uw voertuig de moeite waard is om mee te nemen. Zet de motor daarom in een afgesloten garage. Of onder een afdekhoes. Het kan ook geen kwaad om een dure motor onder een hoes met een logo van een goedkoper merk te verstoppen.
Wees geen prooi voor de gelegenheidsdief. En zorg ervoor dat uw sleutels diep in uw jaszak zitten. Laat ze vooral niet op tafel liggen in het café of nog erger: in het stuurslot. Ditzelfde geldt voor de afstandsbediening van een alarm of startblokkering.
Parkeer uw motor binnen als dit mogelijk is. Bijvoorbeeld in een afgesloten garage of schuur naast uw huis. Ook dan is het belangrijk dat u de motor op slot zet. Een motor valt namelijk niet onder de inboedelverzekering. Laat daarom een muuranker in uw garage plaatsen en zet uw motor daaraan vast. Voor sommige duurdere of nieuwere motoren geldt zelfs dat de motor in de buurt van uw huis ‘s nachts binnen móét staan.

Welke eisen heeft de verzekering voor een motorslot?

Verzekeraars willen dat het risico op motordiefstal zo klein mogelijk is. Daarom stellen zij bepaalde eisen waar een slot aan moet voldoen. Deze eisen verschillen per verzekeraar. Maar een regel die voor bijna alle verzekeraars geldt is dat het motorslot minimaal een ART 4 keurmerk heeft. Sommige verzekeraars eisen zelfs dat de motor ook in een afgesloten garage of schuur gesloten is met ART 4 gekeurd slot.

Koopt u een combinatie van sloten? Dan moeten beide sloten minimaal een ART 4 keurmerk hebben. Is een van de sloten niet ART 4 gekeurd? Dan kan de verzekeraar ervoor kiezen de schade niet te vergoeden als de motor wordt gestolen.

Motor toch gestolen? Kom meteen in actie
Is een motordief u toch te slim af geweest? Dat is balen. Het is belangrijk dat u meteen in actie komt. Daarmee vergroot u de kans dat u de motor op een dag terugziet. Volg daarom de volgende stappen:

1. Doe aangifte 

  • Bel het Aangifteloket Gestolen Voertuigen en Transportcriminaliteit zodra u ontdekt dat uw motor is gestolen. Het telefoonnummer hiervan is 088-008 74 44. Zorg ervoor dat u uw bsn-nummer, rijbewijs kentekenbewijs en verzekeringspapieren bij de hand heeft als u belt.
  • Na het doen van de aangifte krijgt u een bevestiging per e-mail. Om de digitale aangifte te zien logt u in met uw e-mailadres en de meldcode van uw motor. Deze meldcode staat op uw kentekencard. Lees alles goed door en controleer het goed. Klopt alles? Dan ondertekent u de digitale aangifte.
  • Een paar werkdagen na het tekenen van de digitale aangifte krijgt u per post het proces-verbaal in tweevoud. Dit proces verbaal is uw officiële aangifte. Maak een kopie (of foto) van het ondertekende proces-verbaal. Deze moet u namelijk nog digitaal sturen naar de verzekering. Heeft u het geprinte proces-verbaal gecontroleerd? Onderteken deze dan en stuur een ervan retour. Het andere is voor uw eigen administratie.
  • Het is altijd handig om foto’s te maken van de plek waar uw motor gestolen werd. En om de gegevens van de tracker te delen als u die heeft. Hoe eerder uw voertuig als gestolen geregistreerd staat, hoe groter de kans dat hij wordt teruggevonden.
  • Hoe meer mensen van de diefstal weten, hoe beter. Deel het verhaal op sociale media, vertel het aan de buurman en aan uw collega’s. U weet nooit of iemand toevallig iets gezien heeft of misschien zelfs camerabeelden heeft van een bewakingscamera.

2. Meld de diefstal bij de verzekering

  • U bent altijd verplicht om diefstal te melden bij uw verzekeraar. Het maakt daarbij niet uit of uw motorverzekering wel of geen diefstal vergoedt. De verzekering wordt dan stopgezet. Het is natuurlijk zonde om premie te betalen voor een motor die u niet hebt. Bent u wel verzekerd tegen diefstal? Dan is een melding bij de verzekering de eerste stap op een vergoeding te krijgen.
  • Soms heeft u recht op vervangend vervoer of een dagvergoeding. Vaak is dit voor een bepaald aantal dagen. Bekijk uw polisvoorwaarden om te ontdekken wat voor uw situatie geldt.
  • Denk ook aan alle extra’s die op de motor zaten en die u dus ook kwijt bent. Bijvoorbeeld spullen in de buddy seat of motorkoffer, zoals een helm of een motorjas.
  • De verzekering zal waarschijnlijk om een hele lijst aan informatie vragen. Het is handig om in elk geval de volgende gegevens te verzamelen:
- NAW-gegevens
- Uw verzekeringsgegevens
- Kopie kentekenbewijs
- Tenaamstellingscode
- Kopie rijbewijs
- Type motor
- Proces-verbaal van de aangifte
- Aankoopgegevens
- Welke beveiliging zat er op de motor (facturen van uw sloten) 
- Alle aankoopnota’s van uw motor, de accessoires, sloten en herstelnota’s van eventueel herstelde schade
- Foto’s van de opengebroken sloten
- Sleutels en afstandsbedieningen van de sloten en het alarm 

3. Het gesprek met de schade-expert

Heeft de verzekering alle informatie ontvangen? Dan heeft u contact met een schade-expert. Deze persoon geeft een waarde aan de gestolen motor. Hierbij kijkt hij of zij naar het bouwjaar, het type, vergelijkbare motoren en het onderhoud van de motor. Op basis hiervan wordt de dagwaarde van uw motor bepaald. 

4. U tekent de akte van eigendomsoverdracht

De verzekering betaalt alleen een vergoeding als zij eigenaar is van de motor. Daarom tekent u een akte van eigendomsoverdracht zodat de motor eigendom van de verzekeraar is. Dit kan digitaal. Het betalen van de vergoeding gebeurt vaak pas na een wachttijd van een bepaald aantal dagen na het doen van de aangifte. Deze periode is bedoeld om af te wachten of de gestolen motor nog wordt teruggevonden. 

5. U krijgt een schadevergoeding

Was uw motor verzekerd tegen diefstal en is alles geregeld met de verzekering? Dan krijgt u na de wachttijd een vergoeding. Dit bedrag hangt onder andere af van uw eigen risico en het onderzoek van de schade-expert. Wordt uw motor alsnog teruggevonden? Dan is deze van de verzekering.