Kinderen op de achterbank

Rijden voor de sportvereniging

Wat zijn de regels voor het vervoeren van passagiers? En hoe zit het met de verzekering?

Reizen met passagiers in de auto

Het is weer zaterdag. U heeft uw wagen volgeladen met uw kinderen en hun teamgenoten. Op naar de zoveelste uitwedstrijd. Met misschien wel het nieuwe Oranje als bagage is het extra belangrijk dat u de regels kent en zich eraan houdt. En hoe zit het eigenlijk met de verzekering na een ongeluk? Heeft u genoeg aan een WA-verzekering of heeft u een extra dekking nodig?

De regels voor passagiers in de auto

Vervoert u personen in de auto? Dan gelden er een aantal regels om u aan te houden. Bijvoorbeeld voor het gebruik van gordels of wanneer u kinderen bij zich heeft. We zetten ze voor u op een rij.

Zelfs niet als er 4 of 5 kinderen op de achterbank passen. Op het kentekenbewijs staat hoeveel zitplaatsen de auto heeft. Een kind mag dus nooit op schoot of in de laadruimte meerijden.

Heeft een passagier wel een gordel om, maar niet op de juiste manier? Bijvoorbeeld onder de arm in plaats van over de borst? Dan bestaat de kans dat de verzekeraar de schade niet helemaal vergoedt. Kinderen of personen mogen dus geen gordel delen. Iedereen moet een eigen zitplaats hebben. Bij elkaar op schoot mag dus niet. Zelfs niet voor een klein stukje.

Een uitzondering hierop zijn oudere auto’s waar geen gordels op de achterbank zijn geplaatst. Voor auto’s van voor 1990 geldt geen gordelplicht op de achterbank. Gaat het om een auto van voor 1971? Dan geldt er helemaal geen gordelplicht. Maar let op: zitten er wel gordels in? Dan moeten ze ook gebruikt worden.

Ook moet het zitje passend zijn voor het gewicht en de lengte van het kind.
Zijn er al 2 kinderzitjes in gebruik op de achterbank en is er geen plek voor een derde? Dan mag een kind van 3 jaar of ouder een autogordel gebruiken. Hij of zij mag niet zonder kinderzitje op de voorbank vervoerd worden.

Net als bij volwassenen.

Deze uitzondering geldt als de bestuurder in normale situaties ook geen (extra) kinderzitje bij zich heeft. En als de afstand maximaal 50 kilometer is. Denk bijvoorbeeld aan een rit naar een kinderfeestje. Maar haalt oma elke week de kinderen van school? Of rijdt u elke week kinderen naar peuterdans? Dan is het regelmatig vervoer en moet het kind in een zitje zitten.

De verplichte WA-verzekering verzekert alleen schade aan de ander

Een ongeluk is altijd schrikken. Soms gebeurt het door de schuld van een ander. Maar soms let u zelf niet op en bent u de brokkenpiloot. Is er schade aan personen of spullen? Een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering is wettelijk verplicht voor iedereen met een auto. De WA-verzekering beschermt u voor de financiële gevolgen als u met uw auto schade veroorzaakt aan anderen en hun spullen. Maar let op: met de WA-verzekering bent u niet verzekerd voor schade aan uzelf of uw eigen spullen.
Een inzittendenverzekering is een aanvullende dekking op uw autoverzekering. Deze verzekering vergoedt schade als u of uw passagiers bij een verkeersongeval gewond raken, overlijden of schade aan spullen in de auto hebben.

Met een inzittendenverzekering zijn ook u en uw passagiers verzekerd

Een inzittendenverzekering is een aanvullende dekking op uw autoverzekering. Deze verzekering vergoedt schade als u of uw passagiers bij een verkeersongeval gewond raken, overlijden of schade aan spullen in de auto hebben. Dus ook als het ongeluk uw eigen schuld is.

Een inzittendenverzekering geeft u zekerheid. De voordelen op een rij:

  • Schade aan uzelf en uw spullen zijn verzekerd.
  • Is de schuldige partij onbekend? Geen probleem, ook dan bent u verzekerd.
  • U bent ook verzekerd als u zelf een ongeluk veroorzaakt.
  • U of uw passagiers zijn verzekerd bij blijvende invaliditeit of overlijden.
  • Schades worden meestal sneller vergoed dan met een WA-verzekering. Deze laatste keert namelijk niet uit totdat duidelijk is wie aansprakelijk is. Dat kan zomaar een paar jaar duren.

U krijgt altijd een uitkering via uw eigen inzittendenverzekering

Voor een inzittendenverzekering maakt het niet uit wie aansprakelijk is. Veroorzaakte iemand anders uw schade? Dan krijgt u een uitkering via uw eigen inzittendenverzekering. Uw verzekeraar regelt het daarna zelf bij de WA-verzekeraar van de tegenpartij. Daar hoeft u zelf niets voor te doen. Veroorzaakt u het ongeluk en raakt 1 of meerdere van uw passagiers gewond? Dan betaalt uw inzittendenverzekering ook hun schade tot het maximaal verzekerd schadebedrag.

Wat is verzekerd bij een inzittendenverzekering?

De financiële gevolgen van een ongeluk kunnen al snel in de papieren lopen. Denk bijvoorbeeld aan minder inkomsten, aanpassingen in huis, medische kosten, huishoudelijke hulp, een uitvaart of smartengeld. Daarom is het volgende verzekerd:
  • Alle passagiers op een zitplaats met gordel. Dus ook kinderen.
  • Alle spullen in de auto tot € 5.000,-.
  • Voor alle passagiers samen bent u verzekerd tot een bedrag van € 1.000.000,-.

Praten over uw ongeluk kan helpen

Een ongeluk kan best heftig zijn. En vaak heeft het invloed op het leven. Zeker als er iemand gewond is geraakt. Erover praten kan helpen om u leren om te gaan met uw gevoelens. Dit kan bijvoorbeeld op contacthelpt.nl. Hier vindt u praktische tips en ervaringen van lotgenoten. Wilt u na het ongeluk weten hoe het met de ander is? Perspectief Herstelbemiddeling kan u helpen. Zij geven gratis professionele hulp aan beide partijen.