kinderen op de achterbank

Rijden voor de sportvereniging

Het is uw beurt om te rijden voor de sportvereniging. Met de achterbank vol is het goed om te weten wat de regels voor het vervoeren van passagiers zijn.

Reizen met passagiers in de auto

Het is weer zaterdag. U heeft uw wagen volgeladen met uw kinderen en hun teamgenoten. Op naar de zoveelste uitwedstrijd. Met misschien wel het nieuwe Oranje als bagage is het extra belangrijk dat u de regels kent en zich eraan houdt. En hoe zit het eigenlijk met de verzekering na een ongeluk? Heeft u genoeg aan een WA-verzekering of heeft u een extra dekking nodig?

De regels voor passagiers in de auto

Vervoert u personen in de auto? Dan gelden er een aantal basisregels. Zo mogen er niet meer personen in de auto zijn dan dat er zitplaatsen zijn. En moet ieder persoon op een veilige manier vastzitten met een veiligheidsgordel. Toch zijn er soms extra regels om u aan te houden. Bijvoorbeeld wanneer u kinderen bij zich heeft.

Kinderen vervoeren

Veiligheid staat altijd voorop. Zeker bij het vervoeren van de allerkleinsten. 

  • Is het kind kleiner dan 1,35m? Dan moet hij of zij in een kinderzitje met een ECE-label zitten. Ook moet het zitje passend zijn voor het gewicht en de lengte van het kind.
  • Is het kind langer dan 1,35m? Dan moet hij of zij – net als volwassenen – gebruikmaken van een veiligheidsgordel.
  • U mag niet meer personen meenemen dan dat er zitplaatsen in de auto zijn. Zelfs niet als er 4 of 5 kinderen op de achterbank passen. Op het kentekenbewijs staat hoeveel zitplaatsen de auto heeft. Een kind mag dus nooit op schoot of in de laadruimte worden vervoerd.

Uitzonderingen op de kinderregels

Op veel regels geldt een uitzondering. Zo ook op die voor het rijden met kinderen. Zijn er al 2 kinderzitjes in gebruik op de achterbank en is er geen plek voor een derde? Dan mag een kind van 3 jaar of ouder een autogordel gebruiken. Hij of zij mag niet zonder kinderzitje op de voorbank vervoerd worden.

Ook mag een kind vanaf 3 jaar heel af en toe de autogordel gebruiken als hij of zij bij iemand anders dan de eigen (pleeg)ouder in de auto zit. Deze uitzondering geldt als de bestuurder in normale situaties ook geen (extra) kinderzitje bij zich heeft. En als de afstand maximaal 50 kilometer is. Denk bijvoorbeeld aan een rit naar een kinderfeestje. Maar haalt oma elke week de kinderen van school? Of rijdt u elke week kinderen naar peuterdans? Dan is het regelmatig vervoer en moet het kind in een zitje zitten.

Overige regels: autogordels

Naast regels voor het vervoeren van kinderen zijn er ook algemene regels voor autogordels:

  • Zijn er zitplaatsen zonder autogordels? Dan mogen daar geen personen vervoerd worden. Een uitzondering hierop zijn oudere auto’s waar geen gordels op de achterbank zijn geplaatst. Voor auto’s van voor 1990 geldt geen gordelplicht op de achterbank. Gaat het om een auto van voor 1971? Dan geldt er helemaal geen gordelplicht. Maar let op: zitten er wel gordels in? Dan moeten ze ook gebruikt worden.
  • Iedereen moet een eigen autogordel gebruiken. Kinderen of personen mogen dus geen gordel delen. Iedereen moet een eigen zitplaats hebben. Bij elkaar op schoot mag dus niet. Zelfs niet voor een klein stukje.
  • Heeft een inzittende wel een gordel om, maar niet op de juiste manier? Bijvoorbeeld onder de arm in plaats van over de borst? Dan bestaat de kans dat de verzekeraar de schade niet helemaal vergoedt.

Een ongeluk met inzittenden

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Soms gebeurt het door de schuld van een ander. Maar soms let u zelf niet op en bent u de brokkenpiloot. Hoe dan ook is het altijd schrikken. Zeker als er anderen met u meerijden. Is er schade aan personen of spullen? Dan is het extra fijn als u goed verzekerd bent. Maar wat is goed genoeg?

De verplichte WA-verzekering

Een WA-verzekering is wettelijk verplicht voor iedereen met een auto. De Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering beschermt u voor de financiële gevolgen als u met uw auto schade veroorzaakt aan anderen en hun spullen. Maar let op: met de WA-verzekering bent u niet verzekerd voor schade aan uzelf of uw eigen spullen.

Een inzittendenverzekering

Een Inzittendenverzekering is een aanvullende dekking op uw autoverzekering. Deze verzekering vergoedt schade als u of uw passagiers bij een verkeersongeval gewond raken, overlijden of schade aan spullen in de auto hebben. Met deze verzekering zijn u en uw passagiers beschermd tegen de financiële gevolgen van een ongeluk. Dus ook als het ongeluk uw eigen schuld is.

De inzittendenverzekering geeft vooral extra zekerheid. U weet dan zeker dat schade aan uzelf en uw spullen verzekerd is als u zelf een ongeluk veroorzaakt. Of als de schuldige partij onbekend of niet aan te wijzen is. Ook bent u en zijn uw passagiers verzekerd voor een uitkering bij blijvende invaliditeit of overlijden.

Schade aan personen

Gewond raken is al erg genoeg. Het helpt dan niet als er dan gedoe is tussen verzekeraars die moeten uitzoeken wie er schuld had aan het ongeluk. Met een inzittendenverzekering worden schades meestal sneller vergoed dan met een WA-verzekering. Deze laatste keert namelijk niet uit totdat duidelijk is wie aansprakelijk is. Bij letselschade (schade aan personen) kan de schadeafwikkeling zomaar een paar jaar duren.

Voor een inzittendenverzekering maakt het niet uit wie aansprakelijk is. Veroorzaakte iemand anders uw schade? Dan krijgt u een uitkering via uw eigen inzittendenverzekering. Uw verzekeraar regelt het daarna zelf bij de WA-verzekeraar van de tegenpartij. Daar hoeft u zelf niets voor te doen. Veroorzaakt u het ongeluk en raakt een of meerdere van uw passagiers gewond? Dan betaalt uw inzittendenverzekering ook hun schade tot het maximaal verzekerd schadebedrag.

Geldt een inzittendenverzekering ook voor kinderen?

De dekking van een inzittendenverzekering geldt voor het aantal zitplaatsen met gordel. Heeft u een ongeluk? Dan kijkt de verzekeraar naar het aantal inzittenden dat in de auto was op het moment dat het ongeluk gebeurde. Kinderen zijn dus ook verzekerd als ze volgens de regels vervoerd zijn. Dit betekent ook dat de gordel op de juiste manier moet worden gedragen.

Wat is verzekerd bij een inzittendenverzekering?

Een schadeverzekering voor inzittenden verzekert alle inzittenden en hun spullen in de auto tot een vast schadebedrag. Bij de meeste verzekeraars is dit € 1.000.000 voor alle passagiers samen. Dit klinkt als een hoog bedrag. Maar de financiële gevolgen van een ongeluk kunnen algauw in de papieren lopen. Denk bijvoorbeeld aan minder inkomsten, aanpassingen in huis, medische kosten, huishoudelijke hulp, een uitvaart of smartengeld.
Een ongeluk kan best heftig zijn. En vaak heeft het invloed op het leven. Zeker als er iemand gewond is geraakt. Erover praten kan helpen om u leren om te gaan met uw gevoelens. Dit kan bijvoorbeeld op contacthelpt.nl. Hier vindt u praktische tips en ervaringen van lotgenoten. Wilt u na het ongeluk weten hoe het met de ander is? Perspectief Herstelbemiddeling kan u helpen. Zij geven gratis professionele hulp aan beide partijen.