Carpoolen naar het werk

Carpoolers of lifters meenemen? Duim omhoog!

Zo bespaart u brandstofkosten én bent u milieubewust bezig. Maar wat zijn de regels?

Meenemen van carpoolers of lifters

Bent u het type dat het liefst samen in de auto zit? Dan is carpoolen of meenemen van lifters wel zo gezellig. En duurzaam! Want door een rit te delen helpt u CO2-uitstoot te verminderen. U ontmoet nieuwe mensen. Of u bespaart tijd door in de auto met collega’s te overleggen. Win-win-wín dus. Toch is het goed om te weten wat de regels zijn voor het meenemen van carpoolers en lifters.

Regels voor het meenemen van carpoolers of lifters

Neemt u carpoolers of lifters mee in de auto? Dan gelden er een aantal basisregels.

  • Zo mogen er nooit meer personen in de auto zijn dan dat er zitplaatsen zijn.
  • Ieder persoon moet op een veilige manier vastzitten met een gordel.
  • In Europa is het toegestaan om te liften.
  • Neem alleen lifters mee op speciale liftersplaatsen of plekken waar u met de auto mag stoppen. Let er dus op dat u het verkeer niet hindert of zorgt voor gevaarlijke verkeerssituaties.
  • Er zijn soms nog extra regels om u aan te houden. Bijvoorbeeld voor het gebruik van gordels of wanneer u kinderen bij zich heeft. Lees hier alle regels voor passagiers in de auto.

Voordelen voor uw portemonnee met carpoolen

Man stapt uit auto

Carpoolen betekent dat meerdere mensen met een auto naar het werk rijden. Dat kan gezellig én voordelig zijn.

  • U bespaart elk jaar al snel honderden euro’s per persoon omdat u de brandstofkosten deelt. En u bepaalt zelf hoe u deze kosten verdeelt. Bijvoorbeeld door om beurten te betalen of per week een vast bedrag in te leggen. In de tabel hieronder ziet u hoeveel u jaarlijks kunt besparen.
  • Als carpooler krijgt u een belastingvrije kilometervergoeding . Dat geldt voor de bestuurder, maar ook voor collega’s die meerijden. De kilometers voor omrijden worden niet vergoed. Regelt uw werkgever het carpoolen? Dan tellen deze kilometers wel mee, maar krijgt alleen de bestuurder alle kilometers vergoed. Benieuwd naar de hoogte van uw kilometervergoeding? Vraag deze op bij uw werkgever. De maximale belastingvrije kilometervergoeding in 2024 is € 0,23.

Besparing per jaar

In de tabel hieronder ziet u wat u jaarlijks kunt besparen. Om uw voordeel te berekenen nemen we mee: een gemiddelde woon-werkafstand van 16 km (bron: CBS 2023). 10% extra kilometers die u rijdt om carpoolers op te halen. Een benzineprijs van € 2,- per liter. Een gemiddeld verbruik van 1 op 15. 40 weken per jaar en 4 dagen per week carpoolen. Er is geen rekening gehouden met kosten als afschrijving, onderhoud, verzekering en belasting.

Aantal passagiers Benzinekosten per jaar per persoon Voordeel per persoon per jaar vergeleken met 0 passagiers
0 € 680,-
1 € 375,- € 305,-
2 € 275,- € 405,-
3 € 225,- € 455,-

Wat is verzekerd bij een ongeluk?

Een ongeluk, u moet er niet aan denken. Het is extra vervelend als iemand gewond raakt of spullen beschadigen. Daarom is het goed om te weten hoe u verzekerd bent als u carpoolt of lifters in de auto heeft.

Met de WA-verzekering bent u beschermd voor de financiële gevolgen als u met uw auto schade veroorzaakt aan anderen en hun spullen. Deze verzekering is wettelijk verplicht voor iedereen met een auto. Maar let op: met de WA-verzekering bent u niet verzekerd voor schade aan uzelf, uw passagiers of de spullen van u en uw passagiers.

Maakt u gebruik van een carpooldienst zoals Blablacar.nl om met mensen af te spreken die met u meerijden. En betalen zij u voor de rit? Dit valt ook onder carpoolen. Maar let op: sommige verzekeraars zien dit als personenvervoer. Het is dan mogelijk dat uw WA-verzekering schade niet of niet helemaal dekt. Vraag daarom aan uw verzekeraar of en hoe u dit soort diensten mag gebruiken. Zo weet u zeker of u goed verzekerd bent.

Wilt u extra zekerheid voor u en uw passagiers? Met een inzittendenverzekering bent u beschermd tegen de financiële gevolgen van een ongeluk. Dus ook als het uw eigen schuld is. Of als de schuldige partij onbekend of niet aan te wijzen is. Deze verzekering is een aanvullende dekking op uw autoverzekering. Het vergoedt schade als u of uw passagiers bij een verkeersongeval gewond of blijvend invalide raken, overlijden of schade aan spullen in de auto hebben . Denk bijvoorbeeld aan minder inkomsten, aanpassingen in huis, medische kosten, huishoudelijke hulp, een uitvaart of smartengeld. Daarom is het volgende verzekerd:

  • Alle passagiers op een zitplaats met gordel. Dus ook kinderen.
  • Alle spullen in de auto tot € 5.000,-.
  • Voor alle passagiers samen bent u verzekerd tot een bedrag van € 1.000.000,-.

Uitkeren van een vergoeding kan bij letselschade (schade aan personen) zomaar een paar jaar duren. Dat kan heel vervelend zijn. Voor een inzittendenverzekering maakt het niet uit wie aansprakelijk is. Had iemand anders schuld aan het ongeluk? Dan krijgt u een uitkering via uw eigen inzittendenverzekering. Uw verzekeraar regelt het daarna zelf bij de WA-verzekeraar van de andere partij. U hoeft hier zelf niets voor te doen. Was het ongeluk uw eigen schuld en raakte er iemand gewond? Dan betaalt uw inzittendenverzekering ook hun schade tot het maximum schadebedrag.

Praten over uw ongeluk kan helpen

Een ongeluk is heftig en kan invloed hebben op het dagelijks leven. Zeker als iemand gewond is geraakt. Wilt u erover praten? Dat kan helpen om u leren om te gaan met uw gevoelens. Dat kan bijvoorbeeld op contacthelpt.nl. Hier vindt u praktische tips en ervaringen van anderen die ook een ongeluk hebben meegemaakt. Wilt u na het ongeluk weten hoe het met de ander is? Zoek dan hulp via Perspectief Herstelbemiddeling. Zij geven gratis professionele hulp aan beide partijen.