Carpoolen en liften

Carpoolers of lifters meenemen? Duim omhoog!

Carpoolen met uw collega’s of een backpacker een lift geven? Duim omhoog, want zo bespaart u brandstofkosten én bent u milieubewust bezig. Maar wat zijn de regels?

Meenemen van passagiers

Bent u niet het type dat het liefst alleen in de auto zit? Dan is carpoolen of meenemen van lifters wel zo gezellig. En duurzaam! Want door een rit te delen helpt u CO2-uitstoot te verminderen. Maar u ontmoet ook nieuwe mensen. Of bespaart tijd door in de auto met collega’s te overleggen. Win-win dus. Toch is het goed om te weten wat de regels zijn voor het meenemen van carpoolers en lifters. 

Welke regels zijn er voor passagiers in de auto?

De regels voor personenvervoer zijn in de basis hetzelfde. Er mogen nooit meer personen in de auto zijn dan dat er zitplaatsen zijn. En ieder persoon moet een gordel om. Maar neemt u kinderen mee? Dan zijn er extra regels om u aan te houden.

Carpoolen met collega's

Carpoolen betekent dat meerdere mensen met een auto naar het werk rijden. Dat kan gezellig én voordelig zijn. U bespaart elk jaar algauw honderden euro’s per persoon omdat u de brandstofkosten deelt. En u bepaalt zelf hoe u deze kosten verdeelt. Bijvoorbeeld door om beurten te betalen of per week een vast bedrag in te leggen. In de tabel hieronder ziet u hoeveel u jaarlijks kunt besparen.
Aantal inzittenden Kosten benzine per persoon per jaar km-vergoeding per persoon per jaar Voordeel per persoon per jaar
1 € 475 € 675 € 200
2 € 270 € 675 € 405
3 € 185 € 675 € 490
4 € 145 € 675 € 530
Bron: Milieu Centraal en CBS. Berekend voor 22 km enkele reis naar werk, 2 dagen per week, 40 weken per jaar, 2,5 km omrijden om carpooler(s) op te halen, middenklasse benzine-auto, alleen brandstofkosten en een kilometervergoeding van € 0,19 per km. Er is geen rekening gehouden met de andere kosten van de auto (afschrijving, onderhoud, verzekering, belasting).

Kilometervergoeding voor carpoolers

Wist u dat u als carpooler een belastingvrije kilometervergoeding krijgt? Dat geldt voor u als bestuurder, maar ook voor collega’s die meerijden. Deze vergoeding is maximaal € 0,21 per kilometer. Het maakt hierbij niet uit in welk vervoermiddel u rijdt. Uw werkgever mag ook een hoger bedrag vergoeden. Over het deel boven de € 0,21 moet u wel inkomstenbelasting betalen. De kilometers voor omrijden worden niet vergoed. Regelt uw werkgever het carpoolen? Dan tellen deze kilometers wel mee, maar krijgt alleen de bestuurder de omgereden kilometers vergoed.

Lifters meenemen

Naast collega’s kunt u ook andere personen een plezier doen en ze een stuk laten meerijden. Denk bijvoorbeeld aan lifters of backpackers. Hiervoor krijgt u geen vergoeding. Tenzij de lifter in een gulle bui is en u als dank geld of iets anders geeft.

De regels van liften

In Europa is het niet verboden om te liften. Wilt u iemand een stukje mee laten rijden? Dan mag dat gewoon, maar alleen op plekken waar dat is toegestaan. Zoals speciale liftersplaatsen of plekken waar u met de auto mag stoppen. U mag dus niet het verkeer hinderen of zorgen voor gevaarlijke verkeerssituaties. Denk bijvoorbeeld aan stoppen langs auto(snel)wegen of wegen zonder voetpaden. Voor lifters gelden dezelfde regels als voor alle andere passagiers. Dus gordels om!

Een ongeluk met inzittenden

Een ongeluk, u moet er niet aan denken. Toch gebeurt het vaker dan ons lief is. Soms is het de schuld van een ander. Maar soms maakt u schade. Het is extra vervelend als uw passagiers gewond raken of hun spullen beschadigen. Daarom is het goed om te weten hoe u verzekerd bent als u carpoolt of lifters in de auto heeft.

Carpoolen en de verzekering

Neemt u passagiers mee? Met de WA-verzekering bent u beschermd voor de financiële gevolgen als u met uw auto schade veroorzaakt aan anderen en hun spullen. Deze verzekering is wettelijk verplicht voor iedereen met een auto. Maar let op: met de WA-verzekering bent u niet verzekerd voor schade aan uzelf of uw eigen spullen.

Maakt u gebruik van een dienst zoals Blablacar.nl om met mensen af te spreken die met u meerijden. En betalen zij u voor de rit? Dit valt ook onder carpoolen. Maar let op: sommige verzekeraars zien dit als personenvervoer. Het is dan mogelijk dat uw WA-verzekering schade niet of niet helemaal dekt. Vraag daarom aan uw verzekeraar of en hoe u dit soort diensten mag gebruiken. Zo weet u zeker of u goed verzekerd bent.

Een inzittendenverzekering

Wilt u extra zekerheid voor u en uw passagiers? Met een schadeverzekering inzittenden (SVI) bent u beschermd tegen de financiële gevolgen van een ongeluk. Dus ook als het uw eigen schuld is. Of als de schuldige partij onbekend of niet aan te wijzen is. Deze verzekering is een aanvullende dekking op uw autoverzekering. Het vergoedt schade als u of uw passagiers bij een verkeersongeval gewond of blijvend invalide raken, overlijden of schade aan spullen in de auto hebben.

Met een inzittendenverzekering worden schades meestal sneller vergoedt dan via de WA-verzekering. Deze laatste keert namelijk niet uit totdat duidelijk is wie aansprakelijk is.

Schade aan personen

Uitkeren van een vergoeding kan bij letselschade (schade aan personen) zomaar een paar jaar duren. Dat kan heel vervelend zijn. Voor een inzittendenverzekering maakt het niet uit wie aansprakelijk is. Had iemand anders schuld aan het ongeluk? Dan krijgt u een uitkering via uw eigen inzittendenverzekering. Uw verzekeraar regelt het daarna zelf bij de WA-verzekeraar van de andere partij. U hoeft hier zelf niets voor te doen. Was het ongeluk uw eigen schuld en raakte er iemand gewond? Dan betaalt uw inzittendenverzekering ook hun schade tot het maximum schadebedrag.

Wat is verzekerd bij een inzittendenverzekering?

Een schadeverzekering voor inzittenden verzekert alle inzittenden en hun spullen in de auto tot een maximum schadebedrag. Dus ook uzelf. Meestal is dit € 1.000.000 voor alle passagiers samen. Dit lijkt veel. Maar de financiële gevolgen van een ongeluk kunnen behoorlijk groot zijn. Denk bijvoorbeeld aan minder inkomsten, aanpassingen in huis, medische kosten, huishoudelijke hulp, een uitvaart of smartengeld.

Hulp na een ongeval

Een ongeluk meemaken is heftig en kan invloed hebben op het dagelijks leven. Zeker als er iemand gewond is geraakt. Wilt u erover praten? Dat kan bijvoorbeeld op contacthelpt.nl. Hier vindt u praktische tips en ervaringen van anderen die ook een ongeluk hebben meegemaakt. Wilt u na het ongeluk weten hoe het met de ander is? Zoek dan hulp via Perspectief Herstelbemiddeling. Zij geven gratis professionele hulp aan beide partijen.