Tips voor het nieuwe 'buurten'

Even een praatje over de heg. Of een zorgzame buur die een boodschap voor de deur zet. Goed contact met de buren lijkt nu belangrijker dan ooit. Met deze ideeën legt u gemakkelijk contact met uw buren.

Thuis 21 apr 2020 3 minuten

Goede band met de buren

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) liet de laatste jaren zien dat steeds minder mensen hun buren kennen. Vooral in de grote steden weten mensen vaak niet wie er naast hen woont. Toch zijn mensen die verbinding voelen met hun buurt vaak gelukkiger, blijkt uit een ander onderzoek van het CBS.

Helpen in de buurt

Goede buren maken niet alleen gelukkiger. We hebben ze soms ook nodig. Dat merken we sinds de coronacrisis extra goed. We zitten massaal thuis. Hoe fijn is het als de buurvrouw even een boodschap voor de deur zet als u de deur niet uit kunt? Of als u zelf iemand kunt helpen?

Buurtkring voor elkaar

Veel mensen willen elkaar tijdens deze bijzondere situatie graag helpen. Op Facebook en verschillende platformen is dagelijks hulpaanbod te vinden. Het nieuwe, gratis platform Buurtkring van Achmea maakt het nog gemakkelijker om mensen in uw buurt te helpen. Of om hulp te vragen. De makers vertellen: 'Buurtkring koppelt mensen in hun eigen buurt aan elkaar. Mensen die graag willen helpen én mensen die zelf wat hulp kunnen gebruiken. Het gaat om kleine dingen in de buurt waarmee u het verschil maakt. Zoals een paar boodschappen brengen of de vuilniszak buiten zetten. Of gewoon even een praatje.'

Even 'buurten'

Er zijn best wat mensen die nu hun huis niet uit mogen omdat ze ziek of kwetsbaar zijn. Of mensen die alleen wonen. Met het platform blijven buren gemakkelijk met elkaar in contact. Nu en straks als het leven weer wat op gang komt. Maar afstand houden nog wel nodig is. Ook voor nieuwkomers in een wijk is Buurtkring volgens de makers handig. 'Als u na een verhuizing nieuw bent in de buurt, legt u snel even contact met de buren via het platform. Vooral in grote steden, waar buren elkaar vaak niet kennen, is dit fijn. Even 'buurten', maar dan anno 2020.'

Borrelen in de voortuin

Er zijn nog meer manieren om in deze tijd verbinding te blijven houden met uw buurt. Ook voor de gezelligheid. Die buurtbarbecue zit er nu niet in. Maar in steeds meer buurten ontstaan ideeën om als buren toch een beetje samen te zijn. Er zijn dan ook nog best wat dingen te doen die volgens de regels van het RIVM zijn. Denk maar aan een vrijdagmiddagborrel of buurtbingo op veilige afstand van elkaar in de eigen voortuin. Ieder zorgt voor zijn eigen hapje en drankje. En bij slecht weer borrelt u via Zoom, Houseparty of Google hangouts. Let op: deze apps hebben wel invloed op uw online privacy.

Voor en door buren

Wilt u nog meer betekenen in uw buurt? Of heeft u een goed idee voor uw buurt? Op voorjebuurt.nl kunt u een crowdfundingscampagne voor uw buurt beginnen. Hiermee kunt u geld, hulp en materialen inzamelen. Of juist ideeën van anderen steunen. Zo maken we de buurt samen steeds een beetje mooier, veiliger of gezelliger.

Lees ook het artikel met 10 tips hoe het thuis nu gezellig maakt. Of het artikel Lichtpuntjes in tijden van corona.