huis verkopen

Huis verkopen? Zo bent u er klaar voor.

Een huis dat er goed uitziet, trekt meer kijkers en wordt vaak sneller verkocht. Maar hoe bereidt u uw huis goed voor op kopers?  Met deze tips gaat uw huis als een warm broodje over de toonbank.

Thuis 10 okt 2019 3 minuten

Uw huis verkopen

U heeft een nieuw huis gekocht. Of u bent van plan te verhuizen. Maar eerst moet u uw oude huis verkopen. Op 28 maart 2020 is het weer NVM Open Huizen Dag. Een goed moment om mogelijke kopers uw huis te laten zien. Dan wilt u natuurlijk wel dat kijkers uw huis bezoeken. En dat kopers een goede prijs voor uw huis bieden.

Kijk met een frisse blik

Hoe maakt u uw huis aantrekkelijk voor kopers? De kunst is om even met een frisse blik naar uw eigen huis te kijken. Kruip als het ware in de huid van de koper. Welke ruimtes in huis zien er rommelig uit? En misschien zorgen die vlekken op de muur er wel voor dat de keuken er verwaarloosd uitziet.

Maak uw huis verkoopklaar

Uw huis verkopen in 7 stappen

Kijkers zien als eerste de voorkant van uw huis. Zorg dat die er goed uitziet als u uw huis gaat verkopen. Schilder eventueel de voordeur en raamkozijnen. Maak de voortuin netjes. Knip verwilderde klimop bij kozijnen en muren bij. Lap de ramen en verwijder spinnenwebben uit de kozijnen. En maak het pad naar uw deur vrij.

Mensen kopen het liefst een woning waar nog weinig onderhoud nodig is. Achterstallig onderhoud kan er zelfs voor zorgen dat mogelijke kopers toch afhaken. Denk aan een verstopte gootsteen, piepende scharnieren, scheuren in de muur of lekkende kranen. Als u uw huis graag snel wilt verkopen voor een goede prijs, werkt u het beste achterstallig onderhoud bij.

Ook houten kozijnen of houtwerk waar de verf afbladdert, behoren tot achterstallig onderhoud. Soms is er zelfs houtrot in het kozijn. Veel kopers zien net geschilderde kozijnen en houtwerk als een pluspunt. Via Woningonderhoud schakelt u snel een betrouwbare schilder voor uw schilderwerk in. Binnen oogt een muur vol vlekken of vochtplekken al snel verwaarloosd. Maar ook een muur met een hele felle kleur kan afleiden. Veel kleuren en drukke prints ogen rommelig en druk. Mensen komen thuis graag tot rust. Gebruik daarom per kamer niet meer dan 1 of 2 rustige tinten. Nog even een muur sauzen voor de verkoop is een simpele ingreep met een groot effect.

Kopers vinden een ruime woonkamer belangrijk. En dan gaat het niet altijd om de maten van uw woonkamer. Ruimtelijk is het toverwoord bij een huis verkopen. Schuif grote meubels dus aan de kant. En zorg dat u niet tegen de achterkant van meubels aankijkt als u de kamer in loopt. Zet meubels liever tegen de muur. En die grote stoel kan misschien tijdelijk ergens anders staan.

Krijgt u bij het woord opruimen spontaan last van uitstelgedrag? Herkenbaar, maar het is minder goed voor de verkoop van uw huis. Kopers kijken niet altijd door rommel heen. Daarom is het belangrijk om uw huis op te ruimen. En ja, ook de rommelzolder met de kerstspullen, zakken oude kleding en antieke spulletjes van oma. Breng spullen naar de rommelmarkt. En berg de spullen die u wilt meenemen naar uw volgende huis alvast op in afsluitbare dozen. Basisregel is: gebruikt u het niet meer, gooi het dan weg. Vergeet ook de andere vertrekken in uw huis niet. Een huis dat vol staat met spullen, oogt al snel minder ruimtelijk. Berg overbodige spullen zo veel mogelijk op. Maak de bovenkant van kastjes leeg. Heeft u open kasten? Zet boeken en spullen van groot naar klein. Berg alle overbodige spullen op. En vervang kleine plantjes door een paar grote. Zo oogt uw huis niet kil, maar wel rustig. Lees meer over het ontspullen en opruimen van uw huis.

Een schoon huis oogt prettig en ruikt lekker. Vermijd vervelende geurtjes of schimmel in de badkamer. Gebruik het liefst schoonmaakmiddelen met een natuurlijke geur. Luchtverfrissers mogen. Maar zorg dat het niet te chemisch ruikt. Maak de afvoerputjes goed schoon. Let extra goed op schimmelplekken op plafond en muren als u uw huis gaat verkopen. Vooral in vochtige ruimtes zoals de badkamer ontstaan vaak ongemerkt schimmelplekken.

Voor de meeste kopers is ook de tuin een belangrijk onderdeel van de bezichtiging. Zorg ervoor dat uw tuin er netjes uitziet. En dat er niet te veel achterstallig onderhoud is. Snoei verwilderde struiken bij en verwijder het onkruid. Bekijk onze tuinkalenders voor meer handige tuintips per seizoen. Zorg er ook voor dat schutting en terras er goed uitzien.

Eerst klussen

Misschien moet u nog wat klussen doen voor u uw huis kunt verkopen. Of gaat u al in uw nieuwe huis aan de slag. Dan is het handig om een goede klussenlijst op te stellen. Ook is het slim om alvast een verhuischecklist te maken. Zo bent u straks goed voorbereid als u gaat verhuizen naar uw nieuwe woning.

Huis verkocht?

Als u uw huis heeft verkocht, dan komt er een boel op u af. Voordat u de verhuisdozen bestelt, regelt u eerst uw geldzaken. Wat kost de verhuizing? Misschien heeft u al een nieuw huis gekocht. En vraagt u zich af of u uw hypotheek mee mag nemen als u verhuist. Wij helpen u graag met deze vragen.