Thuis
Thuis

Huis verkopen? Zo bent u er klaar voor.

Waarmee gaat u uw huis verkopen? Bakt u een verse appeltaart, schildert u de voordeur of zijn er nog meer trucs waardoor uw huis als een warm broodje over de toonbank gaat? Wij zetten ze op een rij.

  • 4 mrt 2019
  • 4 minuten
  • 0

Uw huis verkopen

U heeft een nieuw huis gekocht. Of u bent van plan te verhuizen. Maar eerst moet u uw oude huis verkopen. Op 30 maart is het weer NVM Open Huizen Dag. Een goed moment om mogelijke kopers uw huis te laten zien. Dan wilt u natuurlijk wel dat kijkers uw huis bezoeken.

Kijk met een frisse blik

Hoe maakt u uw huis aantrekkelijk voor kopers? De kunst is om even met een frisse blik naar uw eigen huis te kijken. Kruip als het ware in de huid van de koper. Welke ruimtes in huis zien er rommelig uit? En misschien zorgen die vlekken op de muur er wel voor dat de keuken er verwaarloosd uitziet.

Maak uw huis verkoopklaar

De appeltaarttruc en nog meer handige verkooptips

1

Zorg voor een lekkere geur in huis

Tja, die geur van verse appeltaart tijdens de bezichtiging kennen we inmiddels wel. Maar hij werkt wel. Geur werkt vaak onbewust in onze hersenen. Mensen zoeken een huis waarin ze zich thuis voelen. Denk dus aan geuren die met huiselijkheid te maken hebben als u uw huis wilt verkopen. Zoals die appeltaart. Maar de geur van verse bloemen, koffie of een vers gebakken brood doet het ook goed. Gebruik het liefst schoonmaakmiddelen met een natuurlijke geur. Luchtverfrissers mogen. Maar zorg dat het niet te chemisch ruikt. Vermijd nare luchtjes. Breng die vuilniszak nog even naar buiten. En maak de afvoerputjes goed schoon.

2

Een goede eerste indruk

Kijkers zien als eerste de voorkant van uw huis. Zorg dat die er goed uitziet. Schilder de voordeur. Maak de voortuin netjes. Knip verwilderde klimop bij kozijnen en muren bij. Lap de ramen en verwijder spinnenwebben uit de kozijnen. En maak het pad naar uw deur vrij. Eenmaal binnen? Zorg voor een opgeruimde gang. U wilt niet dat kijkers over de schoenen en tassen struikelen.
3

Natuurlijk daglicht doet wonderen

Mensen voelen zich prettig bij een licht huis. Natuurlijk daglicht werkt het beste. Zorg daarom dat alle gordijnen open zijn. En even de ramen lappen zorgt ervoor dat u soms letterlijk het licht weer ziet.

4

Zorg voor een ruimtelijke woonkamer

Kopers vinden een ruime woonkamer belangrijk. En dan gaat het niet perse om de maten van uw woonkamer. Ruimtelijk is het toverwoord bij een huis verkopen. Schuif grote meubels dus aan de kant. Ruim rommel zoveel mogelijk op. En zorg dat u niet tegen de achterkant van meubels aankijkt als u de kamer in loopt. Zet meubels liever tegen de muur. En die grote stoel kan misschien tijdelijk ergens anders staan.

5

Vermijd rommel

Uw kastjes staan vol met persoonlijke spulletjes. De vensterbank is bezaaid met kleine plantjes en beeldjes. Gezellig, maar niet goed voor de verkoop. Uw huis lijkt hierdoor al snel vol en minder ruimtelijk. Maak de bovenkant van kastjes daarom leeg. Heeft u open kasten? Zet boeken en spullen van groot naar klein. Berg alle overbodige spullen op. En vervang kleine plantjes door een paar grote. Zo oogt uw huis niet kil, maar wel rustig.

6

Plaats groen in huis

Het kan zo simpel zijn. Bloemen maken mensen vrolijk. Zet een mooie bos bloemen op tafel. En plaats ook wat groene planten in huis. Vergeet ook de badkamer en slaapkamer niet. Het groen maakt deze ruimtes minder kil. Mensen vinden een 'groene' badkamer of slaapkamer meestal prettig. 

7

Saus dat muurtje nog even

Een muur zit vol vlekken of vochtplekken. Dat oogt al snel verwaarloosd. Of u heeft een muur met een hele felle kleur. Saus die muur dan even. Doe dat in een rustige tint. Een simpele ingreep met een groot effect.

8

Gebruik rustige kleuren

Veel kleuren en drukke prints ogen rommelig en druk. Mensen komen thuis graag tot rust. Gebruik daarom per kamer niet meer dan 1 of 2 rustige tinten. Denk ook aan eenvoudige dingen als een effen dekbedovertrek. En aan rustige kussens op de bank. Deze past u gemakkelijk aan.

9

Verwijder schimmel op de badkamer

Iedereen koopt graag een fris huis. Let daarom goed op schimmelplekken op plafond en muren als u uw huis gaat verkopen. Vooral in vochtige ruimtes zoals de badkamer ontstaan vaak ongemerkt schimmelplekken. Verwijder ze met schimmelspray. Of op natuurlijke wijze door ze met tea tree oil aan te stippen.

10

Maak de tuin gezellig

Na een lange werkdag is het goed ontspannen in de tuin. Laat zien dat dat in uw tuin uitstekend kan. Zet gemakkelijke stoelen neer met fijne kussens. Of zet de barbecue vast klaar. Verwijder nog even het onkruid tussen de tegels en uit de borders.

Eerst klussen

Misschien moet u nog wat klussen doen voor u uw huis kunt verkopen. Of gaat u al in uw nieuwe huis aan de slag. Dan is het handig om een goede klussenlijst op te stellen. Kunt u wel wat hulp  gebruiken? Onze Klushulp helpt u met de meest uiteenlopende klussen.

Huis verkocht?

Gefeliciteerd, u heeft uw huis verkocht! Er komt dan een boel op u af. Voordat u de verhuisdozen bestelt, regelt u eerst uw geldzaken. Wat kost de verhuizing? Misschien heeft u al een nieuw huis gekocht. En vraagt u zich af of u uw hypotheek mee mag nemen als u verhuist. Wij helpen u graag met deze vragen.

Speciaal aanbevolen