Stel verft muren geel

Even klussen? Zet alles goed op een rij

Bent u veel thuis deze zomer? Dan is het lekker om wat te doen in huis. Ruim de zolder op, en tover deze om tot slaapkamer. Of pak eindelijk al die kleine klusjes eens aan. Zorg wel eerst voor een goed plan.

Thuis 11 jun 2020 3 minuten

Direct beginnen

U heeft ineens een geweldig idee voor uw huis. U raakt enthousiast en ziet het al helemaal voor u. Het liefst zou u direct aan de klus beginnen. Beter van niet!

Mijn man is klusser…

Veel klussers die zomaar van start gaan, blijven steken in een eindeloos project. Met veel ellende, tegenvallers, brandjes en lekkages. Zelfs tot aan letsel toe. Maar laat u niet ontmoedigen. Het toverwoord is: voorbereiding!

Even klussen

Tips om u voor te bereiden

Klussen lijkt vaak eenvoudiger dan het is. 'Een goed begin, is het halve werk' gaat hier zeker op. Bereid u daarom voor. Zorg voor kennis van de techniek. Weet welke materialen en gereedschappen u nodig heeft en kies de juiste. Aan de slag gaan met ongeschikt gereedschap kost veel tijd en geeft vaak problemen. Ga eens langs een speciaalzaak. Het kost wat tijd, maar materialen kopen bij een vakwinkel kan u naast veel kennis ook een goede keuze voor uw spullen opleveren.

Probeer de tijd die u nodig heeft, zo goed mogelijk in te schatten. Dit is nog niet zo gemakkelijk. Maak uw tijdschema niet te krap. Een verkeerde inschatting kan grote gevolgen hebben. Houd in uw planning rekening met het opvangen van tegenvallers.

Klust u door, terwijl u eigenlijk ontzettend moe bent? Dan loopt u meer risico op schade of ongelukken. De kwaliteit van het werk wordt er meestal ook niet beter op. Nog snel even iets afmaken is erg verleidelijk. Maar vaak kost dit meer dan het oplevert. De volgende morgen bent u weer fris. Dat merkt u aan het resultaat!

Bent u niet echt handig of heeft u weinig kluservaring? Sommige klussen vragen echt om een vakman. Denk aan cv-ketelonderhoud, elektriciteit, gas- en vaak ook waterleidingen. U kunt er ook voor kiezen om vakmensen de ruwbouw (ook wel cascobouw genoemd) en het leidingwerk te laten doen. Daarna kunt u zich zelf richten op de afbouw. Plaats ook niet zomaar een stalen balk. Ook onder de begane grondvloer kan ondersteuning nodig zijn. Laat dit berekenen door een erkend bedrijf.

Stel verft muur geel

En niet te vergeten

Bedenk dat gebruikte materialen en gereedschappen gevaarlijk kunnen zijn voor kinderen. Ruim klimmaterialen op! En dek kuilen en gaten af. Spelende kinderen kunnen hierin vallen. Leg een lijstje aan met gebruikte bouwmaterialen en maak foto’s waar de leidingen liggen. Handig als u later nog iets wilt wijzigen of moet repareren.

Redacteur Ben

Geschreven door:

Ben