Even klussen

Tips om u voor te bereiden

Klussen lijkt vaak eenvoudiger dan het is. 'Een goed begin, is het halve werk' gaat hier zeker op. Bereid u daarom voor. Zorg voor kennis van de techniek. Weet welke materialen en gereedschappen u nodig heeft en kies de juiste. Aan de slag gaan met ongeschikt gereedschap kost veel tijd en geeft vaak problemen. Ga eens langs een speciaalzaak. Het kost wat tijd, maar materialen kopen bij een vakwinkel kan u naast veel kennis ook een goede keuze voor uw spullen opleveren.

Probeer de tijd die u nodig heeft, zo goed mogelijk in te schatten. Dit is nog niet zo gemakkelijk. Maak uw tijdschema niet te krap. Een verkeerde inschatting kan grote gevolgen hebben. Houd in uw planning rekening met het opvangen van tegenvallers.

Klust u door, terwijl u eigenlijk ontzettend moe bent? Dan loopt u meer risico op schade of ongelukken. De kwaliteit van het werk wordt er meestal ook niet beter op. Nog snel even iets afmaken is erg verleidelijk. Maar vaak kost dit meer dan het oplevert. De volgende morgen bent u weer fris. Dat merkt u aan het resultaat!

Bent u niet echt handig of heeft u weinig kluservaring? Sommige klussen vragen echt om een vakman. Denk aan cv-ketelonderhoud, elektriciteit, gas- en vaak ook waterleidingen. U kunt er ook voor kiezen om vakmensen de ruwbouw (ook wel cascobouw genoemd) en het leidingwerk te laten doen. Daarna kunt u zich zelf richten op de afbouw. Plaats ook niet zomaar een stalen balk. Ook onder de begane grondvloer kan ondersteuning nodig zijn. Laat dit berekenen door een erkend bedrijf.