Blije collega aan de telefoon

5 tips: zo vermindert u stress op het werk

Goed personeel is goud waard. Toch melden veel mensen zich ziek met stress en andere geestelijke klachten. Daarom is het belangrijk om ook mentaal voor uw medewerkers te zorgen. 

Zakelijk 13 mrt 2018 3 minuten

Wist u dat...

42% van alle ziekmeldingen in 2016 te maken had met psychische problemen ? Daarvan waren de meeste mensen overspannen of opgebrand (74%). 

Sneller de juiste hulp

Kon u de uitval van uw medewerker niet voorkomen? Met de WIA-verzekering krijgt hij gratis wachtlijstbemiddeling. En dus sneller de hulp die hij nodig heeft om beter te worden.

5 tips 

Zo vermindert u stress op het werk:

Kantoortuinen zijn hip, maar niet altijd even handig. Te veel prikkels zorgen soms voor stress. En het is best lastig om de aandacht bij het werk te houden met al die kakelende collega’s. Merkt u dat uw medewerkers hier last van hebben? Zorg dan voor een stilteruimte.
Ziet u dat iemand niet lekker in zijn vel zit? Wacht niet af tot de medewerker naar u komt. Dan is het soms al te laat en is het punt van verzuim nabij. Neem de tijd en vraag wat er aan de hand is. Gehoord worden lucht meestal op. En vaak is een oplossing snel gevonden.
Lang achter de computer zitten is niet goed voor het lijf. Rug-, nek- en schouderklachten leiden de aandacht af van het werk. En maken mensen soms prikkelbaar. Een stoelmassage is een goede manier om er weer tegenaan te kunnen. Deze massage wordt door de Belastingdienst goedgekeurd als Arbo-voorziening. Als werkgever krijgt u belastingvoordeel omdat u in de gezondheid en duurzaamheid van uw medewerkers investeert. 
Medewerkers voelen zich soms bezwaard om (een extra) pauze te nemen. Laat managers hierin het goede voorbeeld geven. Bijvoorbeeld door met het hele team een kop koffie te drinken. Weg van de eigen werkplek. En maak uw medewerkers bewust van het nemen van pauzes. Leer ze om dagelijks momenten in hun agenda’s te blokkeren. Dit geeft rust.
Iemand een goed gevoel geven werkt altijd positief. Vraagt u tijdelijk veel van uw medewerkers? Bijvoorbeeld omdat het een drukke periode is in de branche? Of heeft een team die ene belangrijke klant binnengehaald? Verras ze dan met iets leuks als dank voor het harde werken. Denk hierbij aan een dagje uit, een borrel of gewoon een lekkere taart.
Collega's achter computers

Download de infographic

Kennis delen is belangrijk. Wilt u daarom deze informatie delen met uw collega’s? Download dan hier onze infographic.