Archief

Een rookmelder alleen is niet voldoende

Archief

Wist u dat u 3 minuten heeft om een brandend huis te verlaten? Rookmelders zijn van levensbelang. Maar wat als u niet thuis bent? Koppel daarom uw rookmelders met uw buren.

21 aug 2017
2 minuten

Een brand breidt zich snel uit

Tegenwoordig zijn veel dingen in huis van plastic. Daardoor kan een brand heel snel om zich heen grijpen. Ook zorgt dat snel voor rook en giftige gassen. U heeft zo’n 3 minuten de tijd om uit uw huis te komen.

Koppel alle rookmelders aan elkaar

Slaapt u boven en is er beneden brand? Dan hoort u de rookmelder misschien niet. Als u alle rookmelders aan elkaar koppelt, gaat er bij brand overal het alarm af. Veel lawaai, maar wel zo veilig.

Koppel uw rookmelders met uw buren

Uw rookmelders koppelen met uw buren, heeft veel voordelen:

  • Bent u niet thuis, dan kunnen uw buren de brandweer bellen
  • Uw buren kunnen u of uw gezin helpen om te vluchten.
  • Uw buren zijn gealarmeerd, voordat de brand overslaat naar hun huis.

Gekoppelde rookmelders

Nieuwbouw gaat met de nieuwe ontwikkelingen mee. Bouwbedrijven plaatsen vaak standaard gekoppelde rookmelders in nieuwe woningen. Bij woningcoöperaties voor ouderen zijn er steeds vaker 'omruilacties'. Daar bespreken ze wat te doen als er brand is. En hoe ze elkaar kunnen helpen. Dat is al een hele winst.

Een paar tientjes duurder

Normale rookmelders kunt u niet ombouwen en zelf aan elkaar koppelen. Gekoppelde rookmelders zijn maar een paar tientjes duurder. Wilt u meer weten over het voorkomen van brand? Of wat u moet doen als er brand uitbreekt? Lees dan 'Maak uw huis brandveilig' of kijk op de site van de brandweer.