Veilig uitstappen met de Dutch Reach

Kent u de Dutch Reach? Huh? Dutch watte?! Toch grote kans dat u de Dutch Reach tijdens uw rijles heeft geleerd. Met iets typisch Hollands maken we het verkeer een stuk veiliger. In ons eigen land, maar ook ver over de grens.

Onderweg 30 okt 2020 2 minuten

Met de Dutch Reach veilig op weg

Weet u het nog? Uw rijinstructeur die zegt: "Kijk bij het uitstappen in uw spiegel, dan over de linkerschouder en open met uw rechterhand uw deur." Dit regeltje kunnen veel autorijders nog wel opdreunen. Want wat gebeurt er als u met uw rechterhand uw deur opent? Juist! U draait automatisch naar links en ziet wat er naast en achter u op de straat gebeurt. Wel zo veilig!

Hollands regeltje verovert de wereld

De Dutch Reach, in gewoon Nederlands de 'Hollandse Greep'. De rest van de wereld neemt dit typisch Hollandse maniertje over. Vooral in de Verenigde Staten zijn ze er erg enthousiast over. In veel Amerikaanse staten is de Dutch Reach inmiddels een vast onderdeel van de rijles. In het plaatsje Sommersville (Massachusetts) staan zelfs speciale verkeersborden over dit Hollandse fenomeen. En de Spaanse rijinstructeurs vragen hun cursisten de auto te openen 'a la Hollandesa'.

Veel fietsongelukken

Hoe simpel kan het zijn. Zo’n eenvoudige regel kan veel ongelukken voorkomen. Fietsers zijn vaak het slachtoffer van plotseling openslaande autodeuren. Vooral in een fietsland als Nederland. Maar ook in drukke buitenlandse steden waar de fiets steeds populairder wordt. In de Verenigde Staten zijn er regelmatig ongelukken met dodelijke afloop. Ze hebben er zelfs een naam voor: 'getting doored'.

Samen veilig op weg

Veiligheid in het verkeer: dat doen we samen. Benieuwd naar meer tips? Hoe we naast de 'Hollandse greep' met nog meer simpele regels de veiligheid in z’n greep kunnen houden? En ongelukken kunnen voorkomen? Lees eens ons artikel over de psychologie van het autorijden. En zorg natuurlijk voor een goede autoverzekering. Voor het geval er iets gebeurt waar u geen grip op heeft.