Kapotte spiegel

Zelf schade betalen goedkoper? 

U let niet op en uw auto knuffelt de brievenbus. Dat is een flinke deuk! Reparatiekosten? € 500,-. Daar gaan uw schadevrije jaren. Maar u kunt schade ook zelf betalen. Soms is dat voordeliger. Wij leggen uit hoe het zit.

Onderweg 12 okt 2017 4 minuten

Premie niet hoger bij zelf schade betalen

Zelf een kleine schade betalen is vaak voordeliger. Dat komt omdat u dan niet zakt op de bonus-malusladder. Uw plek op deze ladder bepaalt uw no-claimkorting. Hoe hoger de korting, hoe lager uw premie. Claimt u schade? Dan zakt u op de ladder. U krijgt dan minder korting. Uw premie gaat dus omhoog. Wilt u weten wat voor u voordeliger is? Vergelijk dan 2 rekensommen met elkaar.

Zo berekent u het grootste voordeel

Hugo staat op trede 12 van de bonus-malus ladder. Daarom heeft hij 70% bonus-maluskorting op de premie van € 75,-. Dit heet ook wel no-claimkorting. Hugo betaalt daarom elke maand € 22,50. Maar dan krijgt hij een ongeluk met € 500,- schade. Laat Hugo de verzekeraar betalen? Dan daalt hij naar trede 7 op de ladder. Hugo betaalt dan € 41,25 premie per maand. Wat is voordeliger voor Hugo? De autoschade claimen en meer premie betalen? Of zelf de schade betalen zodat zijn premie niet hoger wordt? Bekijk de 2 rekensommen en ontdek wat voor Hugo het voordeligst is.

Zelf schade betalen goedkoper

Zelf de schade betalen is voor Hugo goedkoper. Dit scheelt hem in totaal €832,44 (€ 2025 - € 1192,56). Maar dan moet Hugo wel de 5 toekomstige jaren schadevrij blijven rijden. Ook hebben we de premieontwikkelingen niet meegerekend. Heeft u schade aan uw auto? En wilt u zo min mogelijk betalen? Bereken dan op deze manier wat voor u het voordeligst is.