Onderweg
Onderweg

Zelf schade betalen goedkoper? 

U let niet op en uw auto knuffelt de brievenbus. Dat is een flinke deuk! Reparatiekosten? € 500,-. Daar gaan uw schadevrije jaren. Maar u kunt schade ook zelf betalen. Soms is dat voordeliger. Wij leggen uit hoe het zit.

  • 12 okt 2017
  • 4 minuten
  • 0

Premie niet hoger bij zelf schade betalen

Zelf een kleine schade betalen is vaak voordeliger. Dat komt omdat u dan niet zakt op de bonus-malusladder. Uw plek op deze ladder bepaalt uw no-claimkorting. Hoe hoger de korting, hoe lager uw premie. Claimt u schade? Dan zakt u op de ladder. U krijgt dan minder korting. Uw premie gaat dus omhoog. Wilt u weten wat voor u voordeliger is? Vergelijk dan 2 rekensommen met elkaar.

Zo berekent u het grootste voordeel

Hugo staat op trede 12 van de bonus-malus ladder. Daarom heeft hij 70% bonus-maluskorting op de premie van € 75,-. Dit heet ook wel no-claimkorting. Hugo betaalt daarom elke maand € 22,50. Maar dan krijgt hij een ongeluk met € 500,- schade. Laat Hugo de verzekeraar betalen? Dan daalt hij naar trede 7 op de ladder. Hugo betaalt dan € 41,25 premie per maand. Wat is voordeliger voor Hugo? De autoschade claimen en meer premie betalen? Of zelf de schade betalen zodat zijn premie niet hoger wordt? Bekijk de 2 rekensommen en ontdek wat voor Hugo het voordeligst is.

Laatste artikelen

Auto's voor tolpoort

Vakantie in het buitenland eist tol

Lees meer
Rijden met een te lage bandenspanning

Nederlanders rijden met te lage bandenspanning

Lees meer

Zelf schade betalen goedkoper

Zelf de schade betalen is voor Hugo goedkoper. Dit scheelt hem in totaal €832,44 (€ 2025 - € 1192,56). Maar dan moet Hugo wel de 5 toekomstige jaren schadevrij blijven rijden. Ook hebben we de premieontwikkelingen niet meegerekend. Heeft u schade aan uw auto? En wilt u zo min mogelijk betalen? Bereken dan op deze manier wat voor u het voordeligst is.

No-claimkorting behouden

Bij grote schades is het vaak voordeliger als de verzekeraar betaalt. Wilt u schade aan uw auto melden? Omdat u het misschien niet zelf kunt betalen? Maar wilt u toch uw no-claimkorting behouden? Kies dan voor de no-claimbeschermer. Daarmee mag u 1 schade per jaar melden en houdt u toch uw korting.