Dashcam aan voorruit

Dashcam: invloed op premie autoverzekering?

Dashcams. U ziet ze steeds vaker. Deze camera die u aan de binnenzijde van de autovoorruit plaatst, maakt opnames tijdens een autorit. Maar wat betekent een dashcam voor uw autoverzekering? En mag u zomaar iedereen filmen?

Onderweg 2 okt 2017 4 minuten

Dashcam levert bewijs

Een filmpje dat met een dashcam is gemaakt, kan bewijs opleveren na een auto-ongeluk. Zo kan uw autoverzekering of de politie sneller bepalen wie er schuld had. Ook kunnen getuigen worden opgespoord. Of de veroorzaker. Als deze er na het ongeval vandoor is gegaan.

No-claim houden

Sommige automobilisten kunnen fluiten naar verzekeringsgeld als het onduidelijk is wie het ongeluk heeft veroorzaakt. Soms ontvangen ze daardoor minder no-claimkorting. Een dashcam kan positief zijn voor de premie van uw autoverzekering. Omdat wie schuld heeft sneller kan worden bepaald.

Zo werkt een dashcam

Zodra u uw auto start, begint de dashboardcamera met opnemen. Een geheugenkaartje opgeslagen in de camera slaat de beelden en het geluid op. Veel dashcams hebben GPS. GPS legt de snelheid, locatie en rijrichting op. Een dashboardcamera met twee cameraatjes (voor en achter) geeft een completer beeld dan een dashcam met 1 cameraatje (voor).

Juist gebruik van dashcam

In Nederland mag u gewoon dashcams gebruiken. Maar niet als deze uw zicht beperken of u afleiden. Net als een navigatiesysteem. Op de openbare weg mag u filmen, dus ook met een dashboardcamera's. U mag alleen personen niet herkenbaar in beeld brengen. Dit geldt ook voor kentekens. Dit zijn namelijk persoonsgegevens.

Dashcam soms verboden

In Oostenrijk, Duitsland, Luxemburg en Portugal mag u geen dashcam gebruiken. Boetes kunnen oplopen tot 1000-en euro's. En in Frankrijk, België en Zwitserland mogen camera’s die u waarschuwen voor snelheidscontroles niet. Maar in Rusland is rijden met een dashboardcamera juist wel verplicht voor de autoverzekering.