(Micro)-omvormers

Vergelijk de omvormers van Soly

Voor een zonnestroominstallatie zijn zonnepanelen natuurlijk heel belangrijk. Maar er zijn nog meer dingen om over na te denken. Zoals het soort omvormersysteem, de technische aansluiting én het bedrijf dat de installatie uitvoert. Onze zonnepanelen worden geïnstalleerd door onze partner Soly. Hieronder leggen we uit welke (micro)-omvormers zij gebruiken en wat de specificaties daarvan zijn.

Geïnteresseerd in zonnepanelen?

(Micro)-omvormers GroWatt en Enphase

De omvormer is het hart van de installatie. Het zorgt ervoor dat de energie uit de zonnepanelen omgevormd wordt naar bruikbare stroom. Soly biedt een serieel systeem aan van GroWatt en een parallel systeem van Enphase met micro-omvormers.

Wat is een serie- of parallelschakeling?

Bij een serieel systeem zijn alle zonnepanelen als een serie aan elkaar geschakeld. Levert 1 zonnepaneel minder stroom op? Bijvoorbeeld omdat het paneel in de schaduw ligt? Dan levert de hele installatie minder stroom op.

Met een parallel systeem is ieder paneel individueel aangesloten op de micro-omvormers. Als 1 paneel minder opbrengst geeft, dan heeft dat geen invloed op de rest van de installatie. Een parallel geschakeld systeem is aan te raden als er veel schaduwval is of wanneer de zonnepanelen op verschillende dakvlakken liggen.

De plek van de (micro-)omvormers

Een Growatt omvormer is ongeveer zo groot als een schoenendoos en komt in de woning te hangen. Zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen zelf. Bijvoorbeeld bij u op zolder. De micro-omvormers zijn een stuk kleiner en zitten op het dak onder de panelen. Ieder zonnepaneel krijgt zijn eigen micro-omvormer. Vanaf de zonnepanelen wordt vervolgens een kabel naar de meterkast getrokken. Deze kabel wordt aangesloten op een kastje dat ervoor zorgt dat u de opbrengst per paneel kunt zien via de app. Met een Growatt omvormer ziet u de totale opbrengst van alle panelen in de app.

Garantie op de omvormer

Voor Growatt is de garantie 10 jaar. Enphase biedt 25 jaar garantie.

Ons aanbod omvormers

Een GroWatt omvormer en een Enphase micro-omvormer zijn beide typen apparaten die worden gebruikt in zonne-energiesystemen, maar ze verschillen in verschillende opzichten. Hieronder ziet u enkele van de belangrijkste verschillen tussen beide.

Enphase micro omvormer

Eigenschappen Enphase micro-omvormer

 • Parallel systeem
 • Volledige wisselstroom op het dak vanaf de micro’s
 • Maar 1 stroomkabel nodig per installatie
 • Minder boorwerk binnen
 • 1,08 kg
 • Systeem is makkelijk uit te breiden
 • 25 jaar productgarantie
 • Op afstand te bewaken en te bedienen*
 • Inzicht per paneel zichtbaar in monitoringsapp

*Hier is een internetverbinding voor nodig en een actieve monitoring.

Growatt omvormer

Eigenschappen GroWatt omvormer

 • Serieel systeem
 • 8,8 kg
 • Afmetingen 27,1 x 26,7 x 14,2 cm
 • Minder dan 25dB
 • 10 jaar productgarantie
 • Totale opbrengst te zien in monitoringsapp

Het geschikte systeem voor uw woning

Welke omvormer geschikt is voor uw woning is afhankelijk van de eigenschappen van het dak van de woning. Met Enphase micro-omvormers heeft u over algemeen een hogere opbrengst. En kunt u de prestaties goed monitoren. GroWatt-omvormers zijn goedkoper, maar minder ontwikkeld. De juiste keuze hangt af van wat u nodig heeft en hoeveel u wilt uitgeven. Onze experts helpen u graag tijdens een adviesgesprek om te beslissen welk type omvormer het beste is voor u.

Montagemateriaal

Natuurlijk is het montagemateriaal erg belangrijk bij het installeren van zonnepanelen. Kwaliteit en veiligheid staan voorop. Voor het installatiemateriaal van schuine en platte daken werkt onze partner Soly samen met Allimex Green Power. Al het materiaal heeft een productgarantie van 25 jaar.

Wilt u weten wat de geschikte producten en systemen voor uw woning zijn? Onze adviseurs nemen dit tijdens het online adviesgesprek met u door.

Bent u geïnteresseerd in Trina zonnepanelen via Centraal Beheer? Bekijk de mogelijkheden voor uw huis met onze scan. Of boek meteen een gratis en vrijblijvend online adviesgesprek.