Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Beleggen voor meer zekerheid na je pensioen

Alex (52) wil zijn pensioen aanvullen

Alex is in 2012 gestart als zzp'er. Sindsdien probeert hij ieder jaar een bedrag opzij te zetten voor zijn pensioen. Maar in de afgelopen jaren is dat niet iedere keer gelukt. 
Daarom heeft hij uitgerekend wat hij verwacht nodig te hebben als hij over zo’n 16 jaar met pensioen gaat. En wat hij nu nog opzij moet zetten om straks dat bedrag bij elkaar te hebben. Door nu te beleggen verwacht hij straks zijn pensioen voldoende aangevuld te hebben.

 “Ik heb gekeken wat mijn vrouw en ik straks samen aan inkomen nodig hebben. Als ik met pensioen ga, is ons huis nog niet helemaal afgelost. Dus ik wil wel dat beetje extra hebben om de aflossingen te betalen en daarnaast onbezorgd te leven.” 

“Omdat mijn geld harder kan groeien met beleggen, begin ik daarmee. Via een speciale bankspaarrekening met belastingvoordeel. Dat betekent dat ik pas inkomstenbelasting betaal op het moment dat ik het laat uitkeren. Vaak is die belasting lager. Een mooi voordeel. Daar tegenover staat dat ik mijn geld tot mijn pensioen niet op kan nemen. Maar ik heb het nu toch niet nodig. Het is bedoeld voor mijn pensioen. Ik start met beleggen in een aandelenfonds. Als mijn pensioenleeftijd dichterbij komt, bouw ik risico af door voorzichtiger te beleggen. In een obligatiefonds. En door een deel van mijn beleggingen te verkopen en te gaan sparen. Met datzelfde belastingvoordeel. Zo verwacht ik genoeg op te bouwen om straks onbezorgd met pensioen te gaan.”

“Als zzp'er kan ik natuurlijk altijd beslissen om nog even door te werken. Maar nu alvast de zekerheid inbouwen om straks met pensioen te kunnen gaan, geeft mij wel veel rust.” 

Ik vind het fijn om straks onbezorgd met pensioen te kunnen gaan
“Voor mij is het belangrijk om tijdens het opbouwen van mijn pensioen tussentijds van beleggingsfonds te kunnen veranderen. En voor een deel te gaan sparen. Zo kan ik zelf de risico’s afbouwen richting mijn pensioenleeftijd.”

Dit artikel is gebaseerd op klantervaringen.​

Bereken uw mogelijke opbrengst

Ook een beleggingsdoel voor ogen? Bereken wat beleggen u mogelijk op kan leveren met onze rekentool.
Bereken uw mogelijke opbrengst

Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee

Beleggen levert op de langere termijn meestal meer op dan sparen. Maar er zijn ook kosten en risico's. Uw geld kan minder waard worden. Er zijn manieren om de risico's van beleggen te verkleinen.

Risico’s van beleggen

Beleggen brengt kosten en risico's met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Deze informatie kan reclame bevatten. Lees het prospectus en het Essentiële-informatiedocument (Eid) voordat u een beleggingsbeslissing neemt. Centraal Beheer is een handelsnaam van Achmea Bank N.V., statutair gevestigd in Den Haag, KvK nr. 27154399. Achmea Bank N.V. heeft een bankvergunning van De Nederlandsche Bank en is opgenomen in het register van de Autoriteit Financiële Markten onder nummer 12000011.