Na de verbouwing

Na de verbouwing is er meer op te ruimen dan alleen het bouwstof. Misschien kunt u voorlopig geen schuurmachine, hamer of stofzuiger meer zien. Het zit er bijna op! Haal nog even de bezem door de administratie van uw verbouwing.

De financiën na de verbouwing

De bezem erdoor: denk aan de rekeningen. Had u een bouwdepot of een lening?

Betaal de laatste rekening van de klussers of aannemer als de oplevering is geweest. En u de opleverkeuring heeft gehad. Heeft u zelf verbouwd? Controleer of alle rekeningen betaald zijn. Bijvoorbeeld van de gebruikte materialen of gehuurde machines.

Bewaar nuttige facturen, bonnen en garantiebewijzen. Bestelde en regelde u veel online? Bewaar alle e-mails in een speciale map. Zo vindt u het makkelijk terug als dat nodig is.

Heeft u geld geleend voor de verbouwing? Denk aan de terugbetaalafspraken. Die zijn per lening verschillend.
Heeft u een verbouwing gedaan om uw huis te verduurzamen? Soms krijgt u subsidie. Zorg dat u op tijd uw aanvraag indient. Via verbeterjehuis.nl en de website van uw gemeente krijgt u inzicht in de subsidies die er zijn.
Misschien betaalde u de verbouwing vanuit een bouwdepot. Zorg dat u de laatste rekeningen instuurt. Is er geld over? Dat wordt meestal gebruikt om af te lossen op de hypotheek. Vraag vooraf na of dit in 1 keer mag. Zodat u geen vergoeding hoeft te betalen. Bij Centraal Beheer betaalt u geen vergoeding. De aflossing vanuit het bouwdepot heeft ook geen invloed op het bedrag dat u jaarlijks zonder vergoeding mag aflossen.

Is uw huis meer waard?

Door een verbouwing kan uw huis meer waard worden. Dat is al snel het geval als het woonoppervlak groter werd door de verbouwing. Met een dakkapel bijvoorbeeld. Maar ook een aanpassing van enkel naar dubbel glas verhoogt meestal de waarde van het huis. Voor keukens en badkamers is dat moeilijker te zeggen. Dat is vaak een kwestie van persoonlijke smaak. Duik even in uw hypotheek en verzekeringen om te zien wat de verbouwing betekent. In uw belastingaangifte ziet u het waarschijnlijk ook terug .
Als uw huis meer waard is door de verbouwing, kan uw hypotheekrente misschien omlaag. Hiervoor moet u een taxatie laten doen. Of u gebruikt de WOZ-waarde. Heeft u een hypotheek met NHG? Dan krijgt u al de laagste rente. Vraag bij uw hypotheekverstrekker na welke afspraken er zijn voor renteverlaging als uw huis meer waard is geworden.
Misschien wordt de WOZ-waarde van het huis hoger na de verbouwing. Dit betekent dat u meer OZB (belasting omdat u een woning bezit) betaalt. En soms meer gemeentelijke heffingen. Vaak is dat niet in het jaar van de verbouwing, maar vanaf het jaar erna.
Een verbouwing heeft invloed op uw belastingaangifte. Bijvoorbeeld als u geleend heeft voor de verbouwing.

Uw woonverzekering

Wat betekent een verbouwing voor de verzekering van het huis? Iedere verzekeraar heeft eigen voorwaarden. Bekijk hoe het werkt bij Centraal Beheer.