De opleverings­keuring

Fijn, de verbouwing is bijna klaar. Nog even de puntjes op de i zetten nu. Tijd voor de opleveringskeuring.

Verbouwing geslaagd?

Maak voor de start van de verbouwing afspraken over de oplevering. En leg ze vast. Hoe groot of klein de ingreep ook is. Je kijkt bij de opleveringskeuring samen met de aannemer of andere vakmensen naar het resultaat. Daarbij kun je hulp inschakelen van een bouwkundig inspecteur. Een opleverkeuring is niet verplicht, maar wel slim om te doen. Het is hét moment om de afwerking en uitvoering te controleren.

Doe je het zelf of met een bouwkundig inspecteur?

Een expert inschakelen kan altijd. Maar misschien kun je het zelf. Waarvoor kies jij?

Zelf keuren

 • Vaak bij een kleinere verbouwing of klus
 • Er waren duidelijke afspraken over het resultaat
 • Je werkte met 1 of 2 vakmensen
 • Je hebt kluservaring en weet goed waarop je moet letten
 • Je kent iemand die goed met je mee kan kijken

Met een bouwkundig inspecteur

 • Vaak bij een grotere verbouwing
 • De klus was ingewikkeld
 • Er waren verschillende partijen aan het verbouwen
 • Je bent niet ervaren met klussen en weet niet waarop je moet letten
 • Je wilt een juridisch document over het resultaat
 • Je wilt een onafhankelijke expert meenemen

Opleveringskeuring regelen

Hoe vind je een bouwkundig inspecteur? Kijk eens op de website van het ‘Nederlands Register Bouwkundig Inspecteurs’ (NRBI). Werk je met een aannemer die een Bouwgarant-keurmerk heeft? Dan kun je bij Bouwgarant een opleveringskeuring aanvragen. Een bouwkundig inspecteur is onafhankelijk.

Wat controleer je?

Let bij de opleveringskeuring op de uitvoering, kijk of alles werkt en of het netjes is afgewerkt. Is alles opgeleverd zoals afgesproken? Zo loop je alles na.

Uitvoering werkzaamheden

Je loopt samen de afspraken door: wat zou aangepakt worden en hoe. Is dit gebeurd? Is er meerwerk geweest? Of is er iets geschrapt? Controleer de veranderingen zorgvuldig.

Bereid dit goed voor. Bekijk de werkzaamheden ook tijdens de verbouwing. Alleen en met je aannemer of de schilder, klusjesman of loodgieter. Zo heb je voor de opleverkeuring alles al eens gezien.

Werkt alles zoals het hoort?

In deze stap controleer je technische gebreken. Badkamer gerenoveerd? Controleer de verwarming, warm water, afvoer… Werkt alles? Staat het bad recht en kan de deur van de douche goed dicht? Let op geluid, temperatuur en of er nergens water is waar het niet hoort te zijn. Zo zijn er voor elke klus aandachtspunten. Hier kan een bouwkundige je goed bij helpen.

Is het netjes afgewerkt?

In deze stap kijk je naar de afwerking en schade. Maak daar vooraf ook duidelijke afspraken over. Controleer tijdens de inspectie voor de laatste keer het gebruikte materiaal en de afwerking. Loop de verbouwde ruimte na op schade.

Tijdens de laatste werkzaamheden in de keuken stootte er misschien een stukje van het verse stucwerk. Oeps! Even over het hoofd gezien. Of er is verf geknoeid op de vloer. Kijk goed om je heen. Vooral bij gebruik van zware materialen is een kras of deuk zo gemaakt. Dat soort kleinere beschadigingen vallen misschien minder op. Maar ze zijn storend als je er elke dag langs loopt.

Schoon opgeleverd?

Sprak je af dat de verbouwde plek netjes werd achtergelaten? Kijk dan of afval is meegenomen en de ruimte – zo veel mogelijk – stof- en vlekvrij is. Een aannemer of expert heeft vaak betere materialen en manieren om van bijvoorbeeld bouwstof af te komen.

Gekeurd, en dan?

De opleveringskeuring kun je afwijzen of goedkeuren. Zijn er nog dingen om te herstellen? Je geeft aan welke het zijn. De aannemer of andere vakman of -vrouw moet wat tijd krijgen om dit op te lossen.

Heb je voor de keuring een bouwkundige ingeschakeld? Dan zorgt die voor een keuringsrapport. Je tekent dit allemaal. Daarmee leg je gelijk vast wat er nog gedaan moet worden, of dat de verbouwing goed is afgerond.

Na de aanpassingen keur je samen opnieuw. Is het goedgekeurd? Dan bevestig je dit.

Kom je er samen niet uit? Dan kan je rechtsbijstandverzekering misschien helpen. Heeft je aannemer een Bouwgarantkeurmerk? Bouwgarant kan bemiddelen tussen jou en de aannemer.

Betalen na de keuring

Vaak betaal je tijdens de verbouwing al losse bedragen. Vereniging Eigen Huis adviseert om 5% van de totale aanneemsom in te houden. Dan heb je iets achter de hand als de werkzaamheden nog niet klaar zijn. Of je bewaart een bedrag dat gelijk is aan de waarde van de laatste wijzigingen.

Kosten van een opleverkeuring

Een opleverkeuring heeft geen vaste prijs. Denk aan een bedrag rond € 250,-. Dit kan verschillen door bijvoorbeeld wat je van de bouwkundige verwacht en hoeveel tijd er nodig is.