De opleverings­keuring

Fijn, de verbouwing is bijna klaar. Nog even de puntjes op de i zetten nu. Tijd voor de opleveringskeuring.

Verbouwing geslaagd?

Maak voor de start van de verbouwing afspraken over de oplevering. En leg ze vast. Hoe groot of klein de ingreep ook is. U kijkt bij de opleveringskeuring samen met de aannemer of andere vakmensen naar het resultaat. Daarbij kunt u hulp inschakelen van een bouwkundig inspecteur. Een opleverkeuring is niet verplicht, maar wel slim om te doen. Het is hét moment om de afwerking en uitvoering te controleren.

Doet u het zelf of met een bouwkundig inspecteur?

Een expert inschakelen kan altijd. Maar misschien kunt u het zelf. Waarvoor kiest u?

Zelf keuren

  • Vaak bij een kleinere verbouwing of klus
  • Er waren duidelijke afspraken over het resultaat
  • U werkte met 1 of 2 vakmensen
  • U hebt kluservaring en weet goed waarop u moet letten
  • U kent iemand die goed met u mee kan kijken

Met een bouwkundig inspecteur

  • Vaak bij een grotere verbouwing
  • De klus was ingewikkeld
  • Er waren verschillende partijen aan het verbouwen
  • U bent niet ervaren met klussen en weet niet waarop u moet letten
  • U wilt een juridisch document over het resultaat
  • U wilt een onafhankelijke expert meenemen

Opleveringskeuring regelen

Hoe vindt u een bouwkundig inspecteur? Kijk eens op de website van het ‘Nederlands Register Bouwkundig Inspecteurs’ (NRBI). Werkt u met een aannemer die een Bouwgarant-keurmerk heeft? Dan kunt u bij Bouwgarant een opleveringskeuring aanvragen. Een bouwkundig inspecteur is onafhankelijk.

Wat controleert u?

Let bij de opleveringskeuring op de uitvoering, kijk of alles werkt en of het netjes is afgewerkt. Is alles opgeleverd zoals afgesproken. Zo loopt u alles na.

Uitvoering werkzaamheden

U loopt samen de afspraken door: wat zou aangepakt worden en hoe. Is dit gebeurd? Is er meerwerk geweest? Of is er iets geschrapt? Controleer de veranderingen zorgvuldig.

Bereid dit goed voor. Bekijk de werkzaamheden ook tijdens de verbouwing. Alleen en met uw aannemer of de schilder, klusjesman of loodgieter. Zo heeft u voor de opleverkeuring alles al eens gezien.

Werkt alles zoals het hoort?

In deze stap controleert u technische gebreken. Badkamer gerenoveerd? Controleer de verwarming, warm water, afvoer… Werkt alles? Staat het bad recht en kan de deur van de douche goed dicht? Let op geluid, temperatuur en of er nergens water is waar het niet hoort te zijn. Zo zijn er voor elke klus aandachtspunten. Hier kan een bouwkundige u goed bij helpen.

Is het netjes afgewerkt?

In deze stap kijkt u naar de afwerking en schade. Maak daar vooraf ook duidelijke afspraken over. Controleer tijdens de inspectie voor de laatste keer het gebruikte materiaal en de afwerking. Loop de verbouwde ruimte na op schade.

Tijdens de laatste werkzaamheden in de keuken stootte er misschien een stukje van het verse stucwerk. Oeps! Even over het hoofd gezien. Of er is verf geknoeid op de vloer. Kijk goed om u heen. Vooral bij gebruik van zware materialen is een kras of deuk zo gemaakt. Dat soort kleinere beschadigingen vallen misschien minder op. Maar ze zijn storend als u er elke dag langs loopt.

Schoon opgeleverd?

Sprak u af dat de verbouwde plek netjes werd achtergelaten? Kijk dan of afval is meegenomen en de ruimte – zo veel mogelijk – stof- en vlekvrij is. Een aannemer of expert heeft vaak betere materialen en manieren om van bijvoorbeeld bouwstof af te komen.

Gekeurd, en dan?

De opleveringskeuring kunt u afwijzen of goedkeuren. Zijn er nog dingen om te herstellen? U geeft aan welke het zijn. De aannemer of andere vakman of -vrouw moet wat tijd krijgen om dit op te lossen.

Heeft u voor de keuring een bouwkundige ingeschakeld? Dan zorgt die voor een keuringsrapport. U tekent dit allemaal. Daarmee legt u gelijk vast wat er nog gedaan moet worden, of dat de verbouwing goed is afgerond.

Na de aanpassingen keurt u samen opnieuw. Is het goedgekeurd? Dan bevestigt u dit.

Komt u er samen niet uit? Dan kan uw rechtsbijstandverzekering misschien helpen. Heeft uw aannemer een Bouwgarantkeurmerk? Bouwgarant kan bemiddelen tussen u en de aannemer.

Betalen na de keuring

Vaak betaalt u tijdens de verbouwing al losse bedragen. Vereniging Eigen Huis adviseert om 5% van de totale aanneemsom in te houden. Dan heeft u iets achter de hand als de werkzaamheden nog niet klaar zijn. Of u bewaart een bedrag dat gelijk is aan de waarde van de laatste wijzigingen.

Kosten van een opleverkeuring

Een opleverkeuring heeft geen vaste prijs. Denk aan een bedrag rond € 250,-. Dit kan verschillen door bijvoorbeeld wat u van de bouwkundige verwacht en hoeveel tijd er nodig is.