""

Milieu Centraal: sluit je huis niet tijdelijk af van gas om geld

Sluit een woning niet volledig af van gas zonder een veilig alternatief voor warm water en verwarming, waarschuwt Milieu Centraal vrijdag. De voorlichtingsorganisatie signaleert dat de hoge gasprijs ervoor zorgt dat sommige mensen overgaan op zulke ingrijpende maatregelen. Dit kan echter de woning beschadigen of een risico zijn voor de gezondheid.

Zonder gasaansluiting is het niet meer mogelijk om het huis te verwarmen, terwijl een minimale temperatuur in huis nodig is om schimmelvorming of houtrot te voorkomen. Als het te koud en vochtig wordt in huis, kan dat ook leiden tot luchtwegklachten of andere gezondheidsproblemen.

Milieu Centraal adviseert daarom om het gas niet tijdelijk af te sluiten, maar zo min mogelijk te verwarmen om geld te besparen. "Zorg daarbij dat het in huis minimaal tussen de 12 en 15 graden is", zegt Suzanne Hoogers van Milieu Centraal. "Maar in ongebruikte ruimtes kan de verwarming nog lager." Overigens kost het ook geld om gas in een woning af te sluiten en weer aan te sluiten.

Het huis verwarmen met waxinelichtjes en terracotta potten - waarmee het mogelijk is om een soort bloempotkachel te maken - is ook een slecht idee, vertelt Hoogers. Petroleum in de kaarsjes is niet goed voor de luchtkwaliteit. Een energiezuinige elektrische deken of een infraroodpaneel is dan mogelijk een beter idee. Bovendien helpt het om je warm aan te kleden, mogelijk met thermokleding, en alleen de woonkamer te verwarmen.

"Blijf wel altijd goed ventileren" adviseert Hoogers. "Hiermee haal je koudere lucht naar binnen, maar houd je de lucht in huis gezond en voorkom je schimmelvorming."