""

Oirschot krijgt waterleiding van frituurvet, hout en riet

Voor het eerst gaat in Nederland een waterleiding de grond in die is gemaakt van biologische grondstoffen. De waterleiding werkt precies hetzelfde als een van pvc, maar hij is gemaakt van een combinatie van oud frituurvet, houtpulp en suikerrietresten. "En nee, het water smaakt straks niet naar frituur", zegt Brabant Water erbij.
8 dec 2022 2 minuten

Het waterbedrijf legt de 'biobased' waterleiding aan voor een nieuwbouwwijk in Oirschot, tussen Eindhoven en Tilburg. Chemisch gezien komt de waterleiding van biologische oorsprong exact overeen met een standaardleiding van pvc. Volgens Brabant Water is de nieuwe leiding veel duurzamer: het scheelt tot wel 90 procent CO2-uitstoot ten opzichte van de kunststof die nu nog overal wordt gebruikt.

Brabant Water wil naar eigen zeggen "de weg vrijmaken voor de vergroening van het drinkwaterleidingnet". De leiding voldoet aan strenge eisen. Hij geeft geen stoffen af aan het water dat erdoorheen stroomt en neemt ook geen stoffen op uit de grond eromheen. Het enige nadeel is dat deze optie nog niet op grote schaal verkrijgbaar is en daardoor duurder is. Leverancier Pipelife verwacht dat de prijzen omlaaggaan als de vraag toeneemt. Dan kan de markt voor dit soort materialen zich volgens het bedrijf snel ontwikkelen.