""

Provincie ziet ruimte voor twee zonneparken bij Schiphol

In de buurt van Schiphol in de gemeente Haarlemmermeer komen waarschijnlijk twee nieuwe zonneparken. Het Noord‑Hollandse provinciebestuur wil de twee gebieden op verzoek van de gemeente aanwijzen voor de productie van zonne‑energie.
26 jun 2023 1 minuut

Iedereen kan tot 2 augustus reageren op de plannen.

Initiatiefnemer TPSolar wil aan de Vijfhuizerweg in Hoofddorp een "zonneakker" maken van ongeveer 19 hectare. Het gaat om 9 hectare zonnepanelen en 4,5 hectare aan kruiden- en bloemrijk grasland in de buurt van de taxibaan tussen de Polderbaan en de Zwanenburgbaan. Het bedrijf wil daarnaast aan de Hoofdweg op de helft van een terrein van 22 hectare zonnepanelen neerzetten, ten zuiden van knooppunt Raasdorp en de A5.

De plannen voor beide projecten zijn uitgewerkt in nauwe betrokkenheid met de omwonenden, de gemeente, de provincie, het waterschap en de grondeigenaar, laat de provincie weten. "Het is mooi om te zien dat een goede samenwerking tussen gemeente en initiatiefnemer leidt tot zonneparken die passen in het zonnecarré onder de rook van Schiphol", zegt gedeputeerde Edward Stigter (klimaat en energie).

Volgens Charlotte van der Meij, wethouder klimaat en energie van de gemeente Haarlemmermeer, dragen de twee zonneparken "bij aan het doel om 55 procent minder CO2 uit te stoten, waarbij een groot deel van de energie terugvloeit naar de lokale omgeving".