CBS: steeds meer warmtepompen bij woningen

Het aantal warmtepompen in Nederland blijft toenemen. In 2021 werden er bijna 50 procent meer geplaatst dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In totaal stonden er eind vorig jaar 1,3 miljoen warmtepompen in Nederland.

In heel 2021 gaat het om 368.000 nieuwe warmtepompen. Het grootste gedeelte hiervan, zo'n 325.000, is bij woningen geplaatst. In de afgelopen twee jaar is het aantal warmtepompen bij woningen steeds met ongeveer de helft toegenomen. Bij gebouwen als kantoren, scholen, winkels en ziekenhuizen is de groei van het aantal warmtepompen juist wat afgevlakt.

De meeste warmtepompen geven buitenluchtwarmte af aan een luchtverwarmingssysteem, ook bekend als omkeerbare airco's. Deze kunnen zowel worden gebruikt om een ruimte te verwarmen als om te koelen. Daarnaast zijn ook de warmtepompen die de buitenluchtwarmte afgeven aan een verwarmingssysteem met water populair. Deze worden vooral aangeschaft om een ruimte te verwarmen.

Het kabinet heeft hoge verwachtingen van warmtepompen bij het vergroenen van de woningen in Nederland. Vanaf 2026 worden huiseigenaren verplicht om bij de vervanging van hun cv-ketel een hybride waterpomp, een volledig elektrische waterpomp of een ander duurzamer alternatief te installeren.

Uw huis verduurzamen

Wilt u weten hoe u uw huis kunt verduurzamen en op uw energierekening bespaart? Krijg inzicht in de mogelijkheden met onze scan.