Reizen naar sportclub of gym kan duurzamer, vinden organisaties

Nederlanders die heen en weer reizen naar hun sportclub stoten jaarlijks 1.320.000 ton CO2 uit. Dat is een paar procent van de totale CO2-uitstoot van personenvervoer per jaar.
14 mrt 2023 2 minuten
Nu gaat zo'n 32 procent met de auto naar hun sportvereniging, zo komt naar voren uit een inventarisatie van advies- en ingenieursorganisatie Arcadis. Terwijl korte afstanden vaak ook goed te fietsen zijn.

Het NOC*NSF, voetbalbond KNVB, het Platform Ondernemende Sportaanbieders en de ministeries van Infrastructuur en Volksgezondheid denken dat het reisgedrag van sporters duurzamer kan, bijvoorbeeld door fietsen te stimuleren. Ook kunnen uitwedstrijden dichterbij gehouden worden. Momenteel gaat 37 procent in elk geval al met de fiets naar de sportclub of gym.

Arcadis heeft de cijfers gebaseerd op ruim 9,6 miljoen wekelijkse sporters. Die gaan gemiddeld 8,8 keer per maand naar hun club of gym om te trainen of wedstrijden te spelen. In 60 procent van de gevallen hoeven mensen minder dan 5 kilometer te reizen, oftewel een kwartier fietsen of minder. Mensen reizen in 80 procent van de gevallen minder dan 10 kilometer.

1,5 miljoen euro subsidie

De sportende Nederlanders fietsen in totaal zo'n 1,8 miljard kilometer van en naar hun club. Met de auto leggen ze 6,5 miljard kilometer af.

Het ministerie van Infrastructuur geeft 1,5 miljoen euro subsidie aan het NOC*NSF, de KNVB en het Platform Ondernemende Sportaanbieders om de sport te verduurzamen. Staatssecretaris Vivianne Heijnen noemt de samenwerking tussen de organisaties "veelbelovend".