""

D66: huurder moet verhuurder tot isolatie kunnen dwingen

Het moet voor particuliere huurders mogelijk worden om zelf subsidie aan te vragen voor woningisolatie en de verhuurder te dwingen de werkzaamheden daarvoor uit te voeren, vindt D66. De verhuurder mag wel met een alternatief komen of met "zwaarwegende redenen" om de isolatieplannen niet uit te voeren. De rest van de coalitie steunt het idee.

Het is de partij een doorn in het oog dat de subsidiepot bedoeld voor isolatie van woningen amper wordt gebruikt. Van de 152 miljoen euro uit de pot van de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen is nog maar 400.000 euro aangewend, aldus Kamerlid Faissal Boulakjar (D66). Daarom wil hij dat particulieren zelf een aanvraag kunnen doen voor subsidie. Als de verhuurder binnen zes weken niet met een ander idee komt, wordt de subsidie toegekend en moeten de plannen die de huurder heeft voorgesteld worden uitgevoerd door de verhuurder.

De subsidie is bedoeld voor isolatie, onderhoud, andere vormen van energiebesparing en energieadvies. Om in aanmerking te komen voor subsidie, moeten minstens twee maatregelen worden genomen. Het gaat om maximaal 6000 euro subsidie per woning. De subsidie is niet bedoeld voor bijvoorbeeld nieuwbouw of uitbreiding van een woning, zoals een uitbouw.

Bron: ANP