""

Burgers gevraagd om mee te denken over energietransitie

Burgers kunnen het kabinet de komende tien dagen van advies voorzien over de invulling van een nieuw klimaatneutraal energiesysteem dat halverwege deze eeuw in werking moet zijn. Zo hopen klimaatminister Rob Jetten en het kabinet dat hun besluiten in de energietransitie zo goed mogelijk aansluiten bij de voorkeuren van Nederlanders. 
15 feb 2023 2 minuten

Tot 24 februari kunnen Nederlanders hun mening geven via de zogeheten landelijke energieraadpleging 2023.

In de energieraadpleging krijgen mensen in een enquête de keuze uit tien waarden waar de overheid rekening mee kan houden in de energietransitie. Zo kunnen ze ervoor kiezen om de Nederlandse energievoorziening zo min mogelijk afhankelijk te laten zijn van het buitenland. Verder kunnen ze zich onder meer uitspreken welke elementen het belangrijkst zijn bij de eventuele komst van nieuwe kerncentrales. Deelnemers kunnen hun keuzes uitgebreid motiveren en toelichten.

"De raadpleging wordt georganiseerd omdat we Nederlanders de kans willen geven om hun voorkeuren en zorgen over het energiesysteem van de toekomst te delen met de overheid", zegt Jetten. "De lessen en conclusies over dilemma’s waar we voor staan nemen we mee in onze besluiten. Dat verhoogt de slagingskans van de energietransitie."


Duurzamere energievormen

Het kabinet is van mening dat het Nederlandse energiesysteem de transitie moet maken naar duurzame energievormen zoals hernieuwbare elektriciteit, groene gassen, hernieuwbare warmte en groene brandstoffen. Actuele gebeurtenissen, zoals de oorlog in Oekraïne, zorgen wel voor dilemma's zoals hoge energieprijzen. Een ander probleem is de beperkte ruimte op het energienet. En zijn burgers bereid om veranderingen in hun leefomgeving toe te laten om klimaatneutraal energie in huis te verkrijgen?

De resultaten worden begin april bekend en worden gebruikt bij het ontwikkelen van het beleid voor het energiesysteem in 2050, belooft Jetten.