Kabinet komt met campagne om meer energie te besparen

Om huishoudens en bedrijven te overtuigen energie te gaan en blijven besparen, breidt het kabinet een speciale campagne daarover snel uit.

Het doel van 'Zet ook de knop om' is om huishoudens en bedrijven te adviseren hoe zij meer kunnen doen om hun energieverbruik te verlagen.

Begin april ging een eerste campagne van start; de nieuwe actie begint op 4 juli. De eerste keer lag de focus voornamelijk op huishoudens, in deze nieuwe fase meer op bedrijven, laat een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken weten. Hoe de campagne er precies uit gaat zien, is nog onduidelijk.

Specifiek gaat het erom energie te besparen in de zomerperiode. Zo komt er voor bedrijven een rekentool waarmee ondernemers zien welke maatregelen zij kunnen nemen. Ook zien zij daarmee welke subsidies voor de maatregelen beschikbaar zijn. Huishoudens kunnen denken aan het beter isoleren van hun huis of minder lang douchen, aldus minister Rob Jetten (Klimaat). "Meer isoleren betekent minder gasverbruik in de winter."

De campagne is onderdeel van een set maatregelen die het kabinet maandag naar buiten bracht. Die zijn een antwoord op de teruglopende gasleveringen uit Rusland als gevolg van de oorlog met Oekraïne. Zo stelt het kabinet een crisisplan in werking om gastekorten te voorkomen.