Het succes van hun experimentele techniek zit er onder meer in dat ze het broeikasgas CO2 nu goed uit de lucht kunnen filteren, of uit rookgassen uit schoorstenen. Vervolgens kan het worden gebruikt als ingrediënt voor zogeheten syngas.
Het was de onderzoeksgroep al eerder gelukt om brandstof te maken van koolstofdioxide die zuiver uit een cilinder werd gehaald. "Om praktisch nut te hebben, moest de technologie in staat zijn om CO2 uit industriële processen af te vangen, of direct uit de lucht te halen", legt de Universiteit van Cambridge uit in een bericht over het onderzoek. Precies daar is de groep onder leiding van hoogleraar Erwin Reisner nu in geslaagd.
In een afzonderlijk onderdeel van het duurzame systeem wordt plasticafval verwerkt tot glycolzuur. Dat is een basisgrondstof die veel wordt gebruikt in cosmetica. Tijdens dit proces komen elektronen los die goed van pas komen voor de productie van de duurzame brandstof. De plastic-component is daarmee een "belangrijke truc" die het systeem laat werken, leggen de makers uit.