Ervaringen huishoudelijke hulp: 2 interviews

Rondslingerend speelgoed. Kinderen die met vieze schoenen naar binnen lopen. Was die zich maar blijft opstapelen. En dan ook nog eens overal honden- of kattenharen. Het huishouden houdt nooit op. Tera en Evelien hebben allebei een huishoudelijke hulp en delen hun ervaring.

Niet de favoriete bezigheid

In Nederland hebben meer dan 1 miljoen huishoudens een huishoudelijke hulp. Zo ook Tera uit Boxmeer: “Ik heb echt een hekel aan het huishouden doen. Dus alles wat we niet zelf hoeven doen is beter.” Ook voor Evelien uit Arnhem is het huishouden een taak die ze liever niet zelf doet: “Schoonmaken is niet mijn favoriete bezigheid. Bovendien ben ik erg druk met mijn werk en 2 kinderen. Dus heb ik weinig tijd om schoon te maken. De vrije tijd die ik heb, besteed ik liever aan leuke dingen.”
De kinderen zijn ook heel blij als de hulp is geweest!
Evelien

Net dat beetje extra

Een druk leven, waarbij je het gevoel hebt dat je alle ballen hoog moet houden. Dan is het best fijn als de huishoudelijke hulp daarin wat taken overneemt. Tera: “Onze huishoudelijke hulp stofzuigt en dweilt de 1e verdieping. En maakt de badkamer en het toilet schoon. Beneden doe ik de keuken en het toilet zelf.”

Maar er zijn meer taken die een huishoudelijk hulp kan doen. Zoals strijken, de was, beddengoed verschonen, ramen lappen en de koelkast schoonmaken. En sommige huishoudelijke hulpen doen nog een beetje extra, zoals bij Evelien: “Mijn huishoudelijke hulp komt iedere week 4 uur. Ze stoft af, stofzuigt, dweilt en strijkt. En ze vindt het heel leuk om de knuffels van de kinderen leuk neer zetten op hun bed. De kinderen zijn dus ook heel blij als de hulp langs is geweest. Dan sprinten ze naar boven!”

Tijd voor leuke dingen?

Tera: “In mijn omgeving vindt iedereen het vrij normaal om een huishoudelijke hulp te hebben. Maar het wordt wel als een luxe gezien.” In Evelien haar kring is het ook vrij normaal: “Bij veel vrienden werken beide partners. Naast drukke banen is schoonmaken vaak toch teveel. Als ik geen hulp had, weet ik niet of ik zoveel zou kunnen werken als ik nu doe. Daarnaast houd ik meer tijd over voor leuke zaken. Op avontuur met de kinderen. Of leuke dingen doen met vrienden”.

Tera houdt iets minder vrije tijd over, ook met een huishoudelijke hulp: “Om de week maakt onze hulp 3,5 uur schoon. Dat blijkt te weinig, dus ik wil graag naar 4 uur. Want voor mijn gevoel houd ik niet ineens heel veel tijd over. Misschien omdat ik alsnog de keuken en het toilet op de benedenverdieping moet doen. Daardoor voelt het alsof ik er (nog) niet zoveel aan heb. Met het half uurtje extra hoop ik dat zij dat ook kan doen.”

Quote: “Het belangrijkste vind ik dat de hulp betrouwbaar is en hygiënisch werkt.”
Tera

Extra blij in een schoon huis

“Een nadeel is toch wel dat het een beetje ongemakkelijk voelt als de huishoudelijke hulp er is. En je zelf ook thuis bent”, vertelt Tera. “En je moet altijd van tevoren opruimen”, vult Evelien aan. “De huishoudelijke hulp kan niet schoonmaken als overal spullen liggen of speelgoed rondslingert. Dat zorgt dus voor elke week een opgeruimd huis, maar ook voor een deadline.”

“Ook is een schoonmaker natuurlijk niet goedkoop”, zegt Evelien. “Omdat onze huishoudelijke hulp iedere week schoonmaakt, telt het bedrag per maand best op. Daarom ben ik maar gewoon elke week éxtra blij met het schone huis. Het voelt altijd als een cadeautje om in een schoon en opgeruimd huis het weekend in te gaan. Hoewel het op zondagavond alweer lijkt alsof er nooit een schoonmaker is geweest..”

Kwaliteiten van een schoonmaakhulp

Tera en Evelien hebben allebei goede ervaringen met huishoudelijke hulpen. “Tot nu toe heb ik alleen maar goede ervaringen gehad”, vertelt Evelien. “Al merk ik wel dat de aandacht van de hulp na een paar jaar een beetje verslapt.” Bij Tera was de ene hulp beter dan de ander. “Maar het belangrijkste vind ik dat de hulp betrouwbaar is en hygiënisch werkt. Dus niet bijvoorbeeld hetzelfde doekje voor de wc en daarna het aanrecht gebruiken. En dat ze zo werkt dat ik het niet over hoef te doen.”

Ook een proactieve hulp vindt Evelien belangrijk: “Ik vind het fijn als de hulp achter en onder mijn meubels schoonmaakt. Dus niet te beroerd is om iets aan de kant te schuiven.”