Het woondagboek van Dirkje

Over 2 weken krijgt Dirkje de sleutel van haar nieuwe huis. De verhuisdozen zijn geregeld. Vrienden en familie staan paraat. Heeft ze de planning rond? Of moet ze toch nog eens naar het dak laten kijken?

Verbouwplannen

Hoe goed je je ook voorbereidt op een nieuw huis, een beetje spannend blijft het wel. Vannacht droomde ik dat ik een huis zonder dak had gekocht. Misschien heeft het te maken met mijn verbouwplannen voor het appartement? Ik zou graag de keuken willen betrekken bij de woonkamer. Maar daar blijkt meer bij te komen kijken dan ik dacht. Het plan voor nu is om eerst te verhuizen en de slaapkamer in orde te maken. En daarna kijk ik met een vakman naar het verbouwplan. Deze planning geeft de rust en ruimte om zo’n verbouwing nog eens goed te overdenken.

Alles stap voor stap

Een nieuw huis kopen, betekent sowieso best veel plannen en regelen. Maar ik doe het stap voor stap. Eerst is er de hypotheek en het tekenen van het koopcontract. Als koper moet je een notaris kiezen. En de stukken van de Vereniging van Eigenaren van de nieuwe woning opvragen (als je een appartement in een complex koopt). Dan is er nog de aanvraag van het taxatierapport. Het is slim om dit zo snel mogelijk te doen, omdat hier vaak wat tijd overheen gaat.

Zet het op papier

Al met al heb je voor het kopen van een huis best wat papierwerk. Zo moet je de papieren voor de hypotheek invullen en een eventuele schenkingsovereenkomst met je ouders tekenen. Mijn ouders doen een eenmalige schenking voor het huis. Dit is onder bepaalde voorwaarden belastingvrij. In de schenkingsovereenkomst staat bijvoorbeeld dat de schenking voor de aankoop van het huis wordt gebruikt. Gelukkig heb ik een flexibele baan. Notarissen, makelaars en hypotheekadviseurs werken meestal tijdens kantooruren. Als ik overdag een afspraak heb, kan ik de werkuren doorschuiven naar een andere dag.
Stiekem is die eigen plek toch ook wel erg lekker

Vrienden voor de verhuizing

Met de planning voor de verhuizing en de tijd erna zit het wel goed. Mijn tip: vertel zo veel mogelijk vrienden en familie waar je mee bezig bent. Ik koop een huis voor mezelf, maar de steun van anderen is onmisbaar. Hoe waardevol zijn de adviezen van vriendinnen die al een huis hebben gekocht. Over de hypotheek of andere financiële zaken. Een vakman vinden door goede ervaringen van vrienden is prettiger dan zomaar iemand van internet plukken. En ik heb al een rooster gemaakt met vrienden die willen helpen tijdens de verhuizing en het schilderen. Gelukkig hoef ik niet heel veel spullen te verhuizen naar het nieuwe huis. De verhuisdozen leen ik van een vriendin. Ik ben al begonnen met inpakken.

Haren in het putje

De huur van mijn kamer is opgezegd en het afscheid van mijn ‘verlengde’ studententijd komt nu heel dichtbij. Wat zal ik mijn huisgenoten missen. Natuurlijk waren er ergernissen. Over de haren in het doucheputje van de gedeelde badkamer. De rommel. Maar ik kon altijd terecht bij mijn huisgenoten als ik zin had in een praatje. Straks woon ik alleen. Gelukkig niet ver weg van mijn huisgenoten en vriendinnen. En stiekem is die eigen plek toch ook wel erg lekker.

Tips van Dirkje

  • Doe het regelwerk voor een nieuw huis stap voor stap. En maak een goed overzicht.
  • Vertel vrienden, familie en buren waar je mee bezig bent. Goede tips en een helpende hand zijn altijd handig.
  • Denk voor een soepele overgang ook aan de zaken die je in het nieuwe huis wilt regelen. Zoals gas, water, licht, internet en tv. En verzekeringen, zoals de woonverzekering.