Het woondagboek van Nanette

Een huis bezichtigen is een vak op zich. Het helpt als je weet wat je zoekt en de roze bril kunt afzetten. Het afgelopen jaar liepen Nanette en Marcel heel wat deuren van te koop staande huizen plat. Tot ze laatst het perfecte huis vonden. Dachten ze.

Een klein rommelhok

"We zijn inmiddels een jaar aan het rondkijken. Maar wat je niet ziet op de foto’s op Funda, zie je wel bij een bezichtiging. Die door een groothoeklens gefotografeerde ruime slaapkamer blijkt een klein rommelhok. Dat super strakke schilderwerk is in het echt smoezelig en afgebladderd. En die blinkende voegen en strakke kitnaden zijn toch wel erg schimmelig. Een jaar rondkijken op de woningmarkt heeft ons best kritisch gemaakt.

Helemaal verliefd

Tot we laatst een perfect huis vonden! Goed, het was een helft van een dubbel, terwijl we een vrijstaand huis zoeken, maar wat was het perfect. Een grote tuin, prachtig verbouwd, ruim opgezet. En helemaal zoals het ook op de foto’s gepresenteerd werd. We waren binnen 10 minuten verliefd. Bij thuiskomst hebben we kort overlegd, maar we wisten het zeker. Dit huis is ons huis. We deden een bod dat dezelfde dag geaccepteerd werd. Toch kwam er een kink in de kabel.
Wat je niet ziet op de foto’s, zie je wel in het echt

Het hoofd koel houden

Wat er mis ging? We waren te impulsief. De foto’s waren fantastisch, het huis leek zelfs ruimer in het echt. Het was helemaal naar onze smaak ingericht. Alle ‘must haves’ van ons lijstje sprongen ons enthousiast tegemoet. En na een jaar kijken dachten we best zelf te kunnen beoordelen dat het huis echt okay was. Gelukkig hielden we het hoofd nog enigszins koel en stelden we 2 ontbindende voorwaarden op: het voorbehoud van financiering en het voorbehoud van bouwtechnische keuring.

Even schrikken

Die bouwtechnische keuring lieten we doen door een expert. Na een intensieve ronde in en om de woning zat het rapport een paar dagen later in onze mailbox. En dat was even schrikken! Het huis bleek veel meer direct onderhoud nodig te hebben dan we hadden verwacht. Met name rond het dak. De kimgoten, het loodwerk en de dakgoten waren in slechte staat. Problemen die we kennen uit onze huidige woning. Voor mij is er maar weinig erger dan lekkage. Ook werd niet duidelijk of de dragende constructie tijdens eerdere verbouwingen genoeg was verstevigd. Met pijn in ons hart hebben we de koopovereenkomst ontbonden. Wat een domper. Terug bij af, maar wel met een ervaring rijker. Dus wordt vervolgd!

Tips voor de bezichtiging van Nanette en Marcel:

  • Maak vooraf een lijstje met punten die belangrijk voor je zijn. Ieder huis is anders, maar jouw ‘must haves’ blijven hetzelfde. Een rode muur kun je verven. Maar de kookplaat op een rare plek of te weinig werkruimte in de keuken kosten een boel geld om aan te passen.
  • Ga altijd een tweede keer kijken. Tijdens de eerste bezichtiging kijk je vooral naar het grote geheel. Pas bij een tweede keer kijken zie je bepaalde details. Let tijdens een tweede bezichtiging vooral op (achterstallig) onderhoud. Dat gaat namelijk geld kosten.
  • Wel of geen aankoopmakelaar mee? Tijdens een eerste kijksessie is het niet per se nodig. Maar ga je een tweede keer kijken, dan is het handig om iemand mee te nemen met een kritisch oog. Dat hoeft geen aankoopmakelaar te zijn, maar wil je snel schakelen met een bod dan is het wel handig als je daar al iemand voor hebt.