Lage rente? Dit kunt u doen met spaargeld

Sparen is altijd goed

Op een spaarrekening is uw geld veilig. En ook al is de rente laag, het is altijd verstandig om geld apart te zetten voor financiële tegenvallers. Bijvoorbeeld voor een nieuwe wasmachine of voor reparaties aan de auto. Een buffer noemen we dat. Bereken makkelijk en snel uw buffer.

Wat doet u met spaargeld?

8 slimme tips
Beleggen levert op de lange termijn vaak meer op dan sparen. Beleggen kost natuurlijk wel geld. En uw belegging kan ook minder waard worden. Het is verstandig om uw risico’s te spreiden. Dat kan door verschillende beleggingssoorten te mixen. Bij Centraal Beheer is deze mix al voor u gemaakt. In onze mixfondsen zitten namelijk verschillende soorten beleggingen met verschillende risico’s. Beleggingsexperts houden uw beleggingsmix voor u in de gaten. Dus u hoeft er ook niet veel tijd aan te besteden.

 kunt (een deel van) uw spaargeld storten in 1 of meer deposito’s. Uw geld staat dan een tijdje vast. Op een deposito krijgt u meestal een hogere rente dan op een gewone spaarrekening. Bij Centraal Beheer kunt u ook geld vastzetten in een deposito: de RenteVast Rekening.

De RenteVast Rekening valt ook onder het depositogarantiestelsel. Dat betekent dat uw spaargeld tot € 100.000,- per persoon veilig is. Gaat de bank failliet? Dan zorgt de overheid ervoor dat u in ieder geval dat geld terugkrijgt.

De rente op een hypotheek of een andere schuld is vaak hoger dan de rente op een spaarrekening. Daarom kunt u denken aan extra aflossen. Zo dalen de maandlasten en dat merkt u meteen in uw portemonnee. Daar komt bij dat u ook minder kans heeft op een restschuld als u uw huis in de toekomst verkoopt.

Bij Centraal Beheer mag u elk jaar extra aflossen op uw hypotheek zonder een boete te betalen. Maar extra aflossen kan ook nadelen hebben. Lagere maandlasten zijn natuurlijk leuk. Maar zorg er wel voor dat u voldoende spaargeld (de buffer) houdt. Los uw hypotheek daarom alleen af met geld dat u niet nodig heeft.

Met een lagere energierekening houdt u meer geld in uw portemonnee. Dus kijk waar u energie kunt besparen. En waar u zelf energie kunt opwekken. Denk bijvoorbeeld aan een warmtepomp of aan het isoleren van uw huis. Dat scheelt in de stookkosten. Of misschien zijn zonnepanelen interessant voor u?

Genieten van het leven zoals u gewend bent. Ook na uw pensioen. Daar heeft u natuurlijk een idee over. Maar kan dat straks ook echt? Het is een goed idee om nu al extra geld voor later opzij te zetten. Hoe eerder u begint, hoe meer u ongemerkt spaart voor een mooie aanvulling op uw pensioen.

Sparen voor een goed pensioen kan bijvoorbeeld prima met Extra Pensioen Sparen. U zet dan geld op een geblokkeerde spaarrekening en bepaalt zelf hoeveel en wanneer u spaart. Het bedrag dat u spaart mag u (binnen de regels van de Belastingdienst) aftrekken van uw inkomstenbelasting. Dit spaarpotje laat u na uw pensionering uitkeren. Bijvoorbeeld elke maand.

U kunt uw spaargeld ook delen met uw (klein)kind of doneren aan een goed doel. Zo maakt u een ander blij met uw geld. Maar het is natuurlijk niet leuk als een flink deel van uw geld naar de belasting gaat. Of als de ontvanger er belasting over moet betalen. Gelukkig mag u geld voor een deel belastingvrij schenken. Wilt u zeker weten dat u belastingvrij schenkt? Dit zijn de regels van de Belastingdienst.
Uw zoon of dochter vindt zijn of haar droomhuis. Biedt u financiële hulp bij het kopen van die woning? Dan kan het aantrekkelijk zijn om een lening binnen de familie te regelen: een familiebank. Dit is wel iets om even rustig voor te gaan zitten. Gelukkig heeft de Consumentenbond hierover handige tips.
U kunt iets kopen wat in de toekomst meer waard kan worden. Denk aan een stuk grond of aan kunst. Ook het kopen van een vakantiehuisje blijkt bij Nederlanders populair. Misschien iets voor u? U kunt een vakantiehuis natuurlijk ook verhuren. Dat levert meteen geld op. Zet wel de voor- en nadelen goed op een rij voor u zo’n investering doet.

Beleggen met gemak

Houdt u geld over? En kunt u dit een tijdje missen? Dan kunt u er over na denken dit te beleggen. Wij maken beleggen makkelijk. Bijvoorbeeld via onze handige app. Lees alles over beleggen op onze website.

Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.