Tips om schade te voorkomen aan uw VvE

Tips om schade te voorkomen aan uw VvE

Slecht onderhoud, storm of brand is. Het herstel komt meestal voor rekening van uw VvE. Wat zijn de risico’s? En hoe beperkt u ze? 

VvE en vastgoed 3 jun 2020 3 minuten

Deze praktische tips bieden houvast 

Waar kan het misgaan in uw appartementsgebouw en hoe voorkomt u dat? Enkele voorbeelden:

In de parkeergarage staan kasten voor blusapparaten, maar zonder blusapparaten. Zorg dat er blusapparaten zijn op de daarvoor bestemde plaatsen. Controleer regelmatig of ze werken. En kijk ook naar de vervaldatum van de apparaten. Lees ook de praktische tips over laadpalen in uw parkeergarage.

In de meter- en zekeringkasten staan schoonmaakmiddelen en bezems. Dit verhoogt het brandgevaar. Zorg daarom dat deze spullen ergens anders worden bewaard.

Veel watertappunten hebben geen waterslot. Als een waterslang van een wasmachine op de bovenste verdieping kapotgaat, kan er waterschade ontstaan in de appartementen eronder. Leg in het huishoudelijk reglement vast dat de appartementseigenaars watersloten op hun watertappunten moeten hebben. Lees de tips om waterschade te voorkomen.

Het dak wordt gebruikt als tijdelijke opslagplaats. Maar wat als de spullen bij een storm van het dak waaien? En geparkeerde auto’s of voorbijgangers raken? Sta niet toe dat er dingen op het dak worden opgeslagen. Ook niet voor heel even. Zoek samen met de eigenaar van het materiaal een andere opbergplaats die wel veilig is.
Onderzoek of er zaken zijn die de kans op schade aan uw appartementsgebouw vergroten. Een volgende stap is te bepalen hoe u deze risico’s verkleint of de kans op schade helemaal voorkomt. Welke maatregelen zijn er nodig?
Leg de maatregelen die u wilt nemen vast in een preventieplan. Dit preventieplan heeft natuurlijk ook veel te maken met het onderhoud en MeerJarenOnderhoudsPlan (MJOP) van uw VvE. In het MJOP staat wat er de komende 5 tot 10 jaar aan onderhoud moet gebeuren om uw appartementsgebouw in goede staat te houden. Daarmee vermijdt u veel ellende door achterstallig onderhoud.

Let bij het maken van een preventieplan op de volgende punten:

  • Bekijk en beschrijf de vluchtwegen.
  • Zorg dat de vluchtwegen vrij zijn. Vergeet ook niet naar de nooddeuren te kijken. Zijn ze niet geblokkeerd en gaan ze nog open?
  • Maak een afspraak met de brandweer om de brandveiligheid te laten checken.
  • Controleer regelmatig de ventilatie.
  • Check of alle watertappunten (ook buiten) een waterslot hebben.
  • Geef alle bewoners duidelijke informatie over de liften en zorg dat ze weten wat ze moeten doen als de liften uitvallen.
  • Controleer hoe gevoelig het gebouw is voor inbraak en zorg voor goed hang- en sluitwerk en een werkende alarminstallatie.
  • Maak dat het gebouw voldoet aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen.
  • Houd rekening met brandrisico tijdens het opladen van accu’s van fietsen, scootmobiels en andere apparaten. En neem maatregelen.