5 verschillende generaties op de werkvloer
Het is een unicum in de geschiedenis van werkend Nederland; vijf 5 opeenvolgende generaties op de werkvloer, gelijktijdig aanwezig. Een nachtmerrie voor menig leidinggevende, zo zou je denken, en de ultieme uitdaging in generatiemanagement. Want waar babyboomers vooral hechten aan inspraak en status, zoekt generatie Y – de millennials – vooral naar handelingsvrijheid en balans tussen werk en privé. En waar generatie X worstelt met het tempo van de alles met alles verbonden informatie- maatschappij en de voortdurende blootstelling eraan, is dit voor de jongste generatie – de digital natives – gesneden koek. Ze weten niet anders. Zij hebben in hun leven nog nooit een moment meegemaakt waarin er geen mobiele telefoon, Google of social media bestonden.
Het is volgens Bontekoning belangrijk bij generatiemanagement dat organisaties meer openstaan voor datgene wat de jongere generatie meebrengt: nieuwe inzichten en nieuwe manieren van samenwerken en communiceren. “Een nieuwe generatie die ten tonele verschijnt kan zorgen voor een update van de cultuur. Dát is wat organisaties levend en aantrekkelijk houdt voor medewerkers en klanten van alle leeftijden. Een aparte aanpak per generatie is dan ook niet nodig.”
"Generatie X vindt generatie Y lui en moeilijk te managen"
‘Next gen’ specialist Joeri Van den Berg
“Ieder mens gedijt nu eenmaal goed bij oprechte interesse, waardering en aandacht.”
Martine Bolhuis, HR-partner bij Centraal Beheer
Dit zijn de echte senioren/mentoren in de organisatie. Ze zijn idealistisch, hebben veel ervaring en doen graag waar ze goed in zijn. Ze hebben een goede klik met de millennials.
Uitdagingen: babyboomers moeten opnieuw op zoek gaan naar hun passie en actief en vitaal kunnen blijven meedoen in de organisatie. Ze moeten stoppen met gedateerde manieren van vergaderen, samenwerken en communiceren.
Actie bedrijf: zet ze in waar ze energie van krijgen, en koppel ze zoveel mogelijk aan millennials.
1955-1970: Generatie X
Dit is de generatie die de grootste invloed heeft op de bestaande cultuur. Ze zijn realistisch, houden niet van risico’s en hebben het thema diversiteit op de agenda gezet.
Uitdagingen: het zijn veelal de ouders van de millennials. De eigentijdse interactieve stijl van opvoeden die thuis goed werkt, moeten ze ook toepassen op het werk.
Actie bedrijf: geef ze erkenning en waardering voor hun werk, en steun hun activiteiten die leiden tot het ‘updaten’ van de cultuur.
1970-1985: De pragmatische generatie (patatgeneratie)
Deze generatie is doelgericht en houdt ervan snelle besluiten te nemen. Ze willen graag alles goed doen en zijn daar heel druk mee. Ze zoeken tegelijkertijd naar een goede balans tussen werk en privé en vinden resultaatgerichte beloningen vanzelfsprekend.
Uitdagingen: Deze generatie moet zich niet meer aanpassen aan gedateerde manieren van besluitvorming en vergaderen, maar voluit gaan voor hun pragmatische aanpak.
Actie bedrijf: Steun de pragmaten bij hun concrete en snelle manier van werken.
1985-2000: Generatie Y (screenagers, millennials)
Deze generatie hecht aan handelingsvrijheid en feedback van ervaren collega’s. Ze gedijen bij mensgericht leiderschap en bij flexibiliteit. Millennials zijn spontaan, positief en hebben een voorkeur voor ‘out of the box’ denken. Ze werken graag in teams waarin iedereen zichzelf kan zijn. Ze zetten technologie en sociale media graag in om hun werk makkelijker te maken.
Uitdagingen: verouderde cultuurpatronen kosten hen energie en ze gaan daar te gemakkelijk in mee. Hun grootste uitdaging is daarin niet mee te gaan en vooral zichzelf te blijven.
Actie bedrijf: geef positieve feedback, laat ze samenwerken met ervaren senioren met wie ze een klik ervaren. Laat expliciet en herhaaldelijk weten dat ze vooral zichzelf blijven.
2000-2015: Generatie Z (digital natives)
Deze generatie groeide op in een gedigitaliseerde wereld met internet, sociale media, tablets en mobiele telefoons. Ook zijn ze gewend aan maatwerk. Alles kunnen ze krijgen zoals ze het hebben willen. Ze zijn rationeel en intuïtief tegelijkertijd en zijn ideale teamplayers die zich volkomen vrij voelen om alles te zeggen wat in hen opkomt. Autoriteit is hen vreemd.
Uitdagingen: het overgrote deel van deze generatie komt te werken in sterk vergrijzende organisaties. Daarin jezelf te blijven is een van hun grootste uitdagingen.
Actie bedrijf: neem ze direct serieus, dat zijn ze thuis gewend. Wees voorbereid op doordringende vragen. Ze willen weten hoe ‘het echt zit’, dus draai nergens omheen. Hun analyses zijn vaak haarscherp.
Het is een hardnekkig misverstand dat elke generatie een eigen aanpak nodig heeft.dr. Aart Bontekoning