Persoon staat in hevige regen

Noodweer op de camping. Wat kunt u doen?

Onweer, een wolkbreuk of hagelstenen zo groot als pingpongballen. Noodweer kan behoorlijke schade veroorzaken aan uw tent, camper, caravan of boot. Maar zorg altijd eerst voor uzelf!

Vakantie 19 jul 2017 3 minuten

Geef de wind geen kans

Maak uw tent of vouwwagen steviger vast met stormlijnen of stormbanden. Zorg dat het tentdoek strak is. Klapperend doek scheurt makkelijker. Leg spullen die kunnen wegwaaien binnen. Verwijder luifels of andere delen waar de wind onder kan slaan. Maar bij een echte storm kunt u beter de boel afbreken en een goed heenkomen zoeken.

Leg een extra lijn aan uw boot

Kijk of uw boot voldoende afstand heeft van de kade en andere boten. En leg eventueel een extra lijn. Goede lijnen om uw boot vast te leggen zijn van nylon met een diameter die past bij de bootlengte. Doe de lijn door een beugel of ring. Zo voorkomt u dat ze in de storm van de paal afschuiven. Laat uw zeilboot niet met staande mast op een trailer staan.

Let op bij onweer

De kans op blikseminslag is klein. Maar neem het zekere voor het onzekere en schuil in uw auto of in een gebouw. Bliksem heeft een voorkeur voor hoge voorwerpen in een open ruimte. Het is dus niet gunstig als u in een veld, aan het water of vlak bij een boom staat. Blijf ook uit de buurt van metalen hekken, lichtpalen en bomen. Blijf in uw tent zo ver mogelijk bij de stokken vandaan.

Lees voor tips over onweer ook het artikel: Onweer? Binnen is het veilig

Zomerse hagelbuien

Zet uw auto, camper of caravan als het lukt in een parkeergarage in de buurt. U kunt ook een zeil opspannen boven uw auto, camper, caravan of tent. Bijvoorbeeld als u bomen heeft om een zeil aan vast te maken. U kunt ook een paar opblaasbare zwembanden of luchtbedjes op het dak leggen en daar een zeil overheen binden. Op diverse caravanforums staan vaak ook hele creatieve oplossingen beschreven.

Hagelbuien rond Middellandse Zee

Door het verschil tussen de zeewatertemperatuur en de luchttemperatuur ontstaan geregeld fikse onweersbuien. Vaak gepaard met forse hagelbuien. Rond het Gardameer vallen bijvoorbeeld regelmatig hagelstenen met een diameter van meer dan 5 centimeter. En als het toch fout gaat, kunt u hier uw schade melden.