Rijden met lage bandenspanning

Nederlanders rijden met te lage bandenspanning

Een te lage bandenspanning is gevaarlijk. Het zorgt voor een langere remweg en de wegligging is slechter. Bovendien verbruikt u meer brandstof. De juiste bandenspanning is dus beter voor het milieu én uw portemonnee. Lees onze tips.

Onderweg 2 dec 2022 2 minuten

Rijden met een lage bandenspanning

Veel automobilisten in Nederland rijden met een te lage bandenspanning. In 2020 reed 64 procent van de gemeten auto's met minimaal 1 autoband op onderspanning. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het aantal automobilisten dat met een te lage bandenspanning rijdt, is hoger dan vorige jaren. Mogelijk heeft dit te maken met de coronacrisis. Mensen gebruiken hun auto minder. En ze besteden minder aandacht aan het noodzakelijke onderhoud.

Gevolgen van een lage bandenspanning

Een te lage bandenspanning kan u gemiddeld €150,- per jaar kosten. Uw banden slijten dan sneller en u verbruikt meer brandstof. Maar een te lage bandenspanning is ook gevaarlijk. U heeft een langere remweg en er is meer kans op aquaplaning. Houdt u de bandenspanning van uw auto goed bij? Dan rijdt u dus veiliger, schoner, stiller en goedkoper.

Banden kennen een natuurlijk drukverlies

Het natuurlijke drukverlies van een band is ongeveer 0,3 bar per maand. Daarom kunt u het beste voor elke grote rit en in elk geval maandelijks uw bandenspanning controleren. 

Controleer regelmatig de bandenspanning

Controleer de banden wanneer ze koud zijn. Dat betekent dat ze niet meer dan 3 kilometer gereden hebben of 1 uur stilgestaan hebben. Door het rijden warmen de banden op en stijgt de spanning. De bandenspanning is bij elk merk en type auto verschillend. U vindt de bandenspanning in het instructieboekje van uw auto en vaak ook in de deurpost van het bestuurdersportier. Of aan de binnenkant van het klepje van de tank.

Denk aan het profiel van uw banden

Voldoende profiel op uw banden is belangrijk voor uw veiligheid. De wettelijke profieldiepte is 1,6 millimeter. Maar bij een profieldiepte van minder dan 3,0 millimeter is er al meer kans op aquaplaning. Bij aquaplaning komt er een dun laagje water tussen de band en de weg. Uw auto wordt dan tijdelijk onbestuurbaar.

Meet het profiel van uw banden

Met een goede bandenprofielmeter kunt u dat eenvoudig zelf doen. Meet dan niet alleen in het midden van de band, maar ook aan de binnen- en buitenkant. Een band kan namelijk scheef afslijten. Lees ook het artikel over het wisselen van winterbanden en zomerbanden.

Redacteur Ben

Geschreven door:

Ben