Winterbanden wisselen: wanneer en waarom?

In deze koudere tijd van het jaar is het glad op de Nederlandse wegen. Als het kouder wordt, hoort u veel over winterbanden. Maar zijn ze verplicht? En zijn winterbanden veel veiliger dan zomerbanden?

Met winterbanden gaat u veiliger de weg op

Winterbanden geven meer grip op de weg als het buiten koud is. Ook is uw remweg korter. Rijdt u met 50 km/u in de sneeuw? Met winterbanden is uw remweg meer dan de helft korter. Rijdt u met honderd km/u op een nat wegdek? Dan staat u met winterbanden bijna 4 meter eerder stil. En een nat wegdek komt vaak genoeg voor in ons kikkerlandje. Gebruikt u in de winter elke dag uw auto? Kies dan voor winterbanden. Het is niet verplicht, maar wel een verstandige keuze.

Wissel uw banden in het najaar

De temperatuur heeft grote invloed op de remwerking van uw banden. Is het kouder dan 7°C? Dan is het verstandig om uw zomerbanden naar winterbanden te wisselen. Veel mensen wisselen hun banden in oktober of november.

Winterbanden zijn soms verplicht

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht. Maar in veel landen is dat wel zo. Gaat u met de auto naar het buitenland? Zoek dan eerst uit wat de regels van dat land zijn. U wilt niet voor nare verrassingen komen te staan.

Winterbanden zijn verplicht in Duitsland

Bij winterse omstandigheden zijn winterbanden in Duitsland verplicht. Hiervoor is geen vaste periode. Winterse omstandigheden zijn ijzel, gladheid door sneeuw, sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming.

Zijn winterbanden verplicht in België en Frankrijk?

In België zijn winterbanden niet verplicht. Net als bij ons worden ze wel aanbevolen. In Frankrijk is het gebruik van winterbanden alleen verplicht als een verkeersbord dit aangeeft. Dit is bijvoorbeeld in de berggebieden (Alpen, Centraal Massief, Jura, Pyreneeën, Vogezen en Corsica). Hier bent u van 1 november t/m 31 maart verplicht op winterbanden te rijden tenzij u sneeuwkettingen meeneemt in de auto.