Zuinig rijden scheelt u behoorlijk wat geld

Zuinig rijden is niet zo moeilijk. Met een paar tips en trucs, bespaart u in een jaar heel wat euro’s. En doordat u minder brandstof verbruikt, veroorzaakt u minder CO2-uitstoot. Wel zo lekker voor het milieu.

Ga voor een duurzame auto

Pakt u regelmatig liever de auto dan de benenwagen? Hartstikke prima. Maar het is wel zo milieuvriendelijk als dit zo zuinig mogelijk kan. Tegenwoordig zijn er genoeg auto’s met energielabel A te koop. Deze zijn 20 procent zuiniger dan een gemiddelde auto. Dat scheelt flink wat CO2-uitstoot én brandstofkosten. Elektrische auto’s zijn schoner en beter voor het klimaat dan benzine- of dieselauto’s. En u betaalt minder wegenbelasting.

Verbruik van een auto in beeld

Met het kentekenrapport ziet u snel wat een auto aan brandstof verbruikt binnen de stad en op de snelweg. Ook het energielabel en de CO2-uitstoot van de auto staan in het rapport. Het enige dat u hoeft te doen is het invullen van het kenteken.

Zuinig rijden? Onze 5 tips

De hoeveelheid brandstof die u verbruikt hangt af van uw auto en uw rijstijl. Zo verbruiken nieuwe auto’s minder brandstof dan oudere. En u spaart het milieu en uw portemonnee als u uw rijgedrag aanpast. Kiest u voor een tweedehandsauto? Koop er dan eentje van na 2005. Deze zijn beter voor het milieu omdat Europese regels voor vervuilende stoffen steeds strenger zijn geworden.
Hoe hoger uw gemiddelde snelheid, hoe hoger het brandstofverbruik. Rijd dus rustig en gelijkmatig. Zet cruise control aan als uw auto die heeft. Dan loopt u ook geen risico op een boete. Als u langzaam optrekt, scheelt dat ook brandstof. En slijt uw auto minder snel. Gelijkmatig rijden is beter omdat remmen en optrekken meer brandstof kost en meer vervuiling geeft.
Schakel bij 2.000 tot 2.500 toeren over naar een hogere versnelling. Bijvoorbeeld bij een snelheid van 50 km naar 4, en bij 80 km naar 5. Zo gebruikt u het vermogen het best en vermindert u de kans op beschadiging van de motor. Heeft u een automaat? Kijk dan of de auto een eco-stand heeft. Door deze aan te zetten rijdt de auto vanzelf zo zuinig mogelijk.
Hoge toeren maken met een koude motor is slecht voor uw auto. Rijd dus in lage toerentallen tot de motor is opgewarmd. Bij koud weer heeft het geen zin om de motor stationair te laten draaien om de auto alvast op te warmen. Het doet uw auto en het milieu geen goed. De auto warmt pas op als u gaat rijden.
Uw auto verbruikt extra veel brandstof als u in de stad rijdt met de airco aan. Het is beter om de airco een paar minuten na het starten aan te zetten. En hem uit te zetten enkele minuten voordat u de auto uitzet. Als het buiten erg warm is, rijd dan eerst even met de ramen open en zet daarna pas de airco aan. Dan wordt het sneller koel.

Denk ook aan duurzaamheid ín de auto

Een kalfsleren bekleding ziet er misschien mooi uit, maar duurzaam is het niet. Daarom besteden veel automerken steeds meer aandacht aan een duurzame binnenkant. Zo gebruiken ze bij Renault gerecyclede materialen zoals oude veiligheidsgordels en plastic flessen. Gaat u liever een groene stap verder? Tegenwoordig zijn er zelfs volledig diervriendelijke oftewel ‘vegan’ auto’s te koop.