Jongeman met papieren

Groot bedrag schenken? Dit zijn de regels

Uw zoon heeft zijn droomhuis gevonden. Biedt u financiële hulp? Dan is het niet leuk als een flink deel van uw geld naar de Belastingdienst gaat. Gelukkig mag u ook in 2022 tot €106.671,- belastingvrij schenken.

Geldzaken 15 feb 2022 2 minuten

U mag tot € 106.671,- belastingvrij schenken als:

  • de ontvanger of partner is tussen de 18 en 40 jaar
  • de ontvanger het geld gebruikt voor een huis
  • de ontvanger nog niet eerder een 'verhoogde vrijstelling' gebruikte

Bekijk alle regels over belastingvrije schenkingen voor een koopwoning op de site van de Belastingdienst.

Huis kopen, verbouwen of aflossen

De vrijstelling geldt als de ontvanger het geld gebruikt voor een eigen huis. Bijvoorbeeld voor de aankoop, verbouwing of het onderhoud. Ook mag de ontvanger het geld gebruiken voor aflossing van de hypotheekschuld of een restschuld. Of voor afkoop van erfpacht van het eigen huis. U hoeft niet naar de notaris voor een schenkingsakte. U kunt  samen uw afspraken op papier zetten. Deze afspraken legt u vast in een ‘onderhandse schenkingsakte’. Het maakt niet uit of de schenking komt van een gul familielid of van iemand anders.

Schenking verdelen over 3 jaar

U mag uw schenking verdelen over dit jaar en de komende 2 jaren. De ontvanger mag de schenking ook besteden in deze jaren. Zo kan de ontvanger elk jaar een even groot bedrag gebruiken voor de eigen woning. Of de eerste 2 jaar niets en in het laatste jaar het hele bedrag. Maar let op: de ontvanger (of zijn/haar partner) mag bij elke jaarlijkse schenking niet ouder zijn dan 40 jaar.

Kleiner bedrag schenken?

Een kleiner bedrag schenken kan natuurlijk ook. Kijk op de site van de Belastingdienst voor de regels.