Windenergiesector vreest prijsplafond

Een prijsplafond voor duurzaam opgewekte energie zou de verdere ontwikkeling van de sector remmen doordat minder geld overblijft voor investeringen.

Dat schrijft de Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA) in een reactie op de voorstellen die de Europese Commissie deze week deed voor ingrijpen op de gas- en elektriciteitsmarkt. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie wil onder andere een maximumprijs instellen voor elektriciteit die niet met gas wordt opgewekt.

"De problemen die door de fossiele sector zijn veroorzaakt moeten niet door de hernieuwbare sector worden opgelost. De windsector wil zoveel en zo snel mogelijk investeren in een duurzaam energiesysteem. Juist nu meer dan ooit", schrijft de NWEA in een verklaring.

De belangenvereniging vindt dat de huidige energiecrisis het gevolg is van de grote afhankelijkheid van gas voor de stroomproductie. Als alle elektriciteit met zon en wind zou zijn opgewekt, zou de Russische inval in Oekraïne volgens de NWEA niet zo'n grote crisis op de elektriciteitsmarkt hebben veroorzaakt.

Hoge inkomsten

De Europese Commissie stelde dat producenten van hernieuwbare energie nu erg hoge inkomsten hebben door de gestegen elektriciteitsprijzen, maar in tegenstelling tot gasgestookte centrales niet de hoge kosten. Daarom zouden ze best wat van hun omzet kunnen inleveren om de financiële druk op huishoudens en bedrijven te verlichten.

Maar de NWEA zegt dat veel windprojecten langjarige contracten hebben opgesteld met veel lagere elektriciteitsprijzen dan de huidige marktprijzen. Daarnaast dekken ze risico's van prijsschommelingen vaak af op zo'n manier dat het voordeel van de hogere prijzen bij een derde partij komt te liggen. "Bij het nemen van eventuele maatregelen moet hiermee rekening gehouden worden. Als dat niet gebeurt, dan worden de initiatiefnemers van windprojecten gestraft voor goed gedrag."