Onderzoekers: in 'tiny forest' is het veel koeler dan op straat

In een zogeheten tiny forest is de temperatuur aanmerkelijk lager dan op de straat ernaast. Zulke percelen kunnen dus helpen om steden af te koelen in een warmer wordende wereld. Bovendien vangen ze regenwater op, aldus de universiteit van Wageningen woensdag.
""

Een 'tiny forest' is een mini-bos, ongeveer zo groot als een tennisbaan. Het Darwinpark in Zaandam is de eerste plek in Europa waar zo'n bosschage werd aangelegd. Dat gebeurde eind 2015. Inmiddels telt Nederland ongeveer 170 openbare en 90 particuliere mini-bosjes.

Onderzoekers uit Wageningen hebben bij elf tiny forests de bodemtemperatuur gemeten. Gemiddeld is het in zo'n bosje ongeveer 7 graden koeler dan erbuiten. In de zomer is het verschil ongeveer 10 graden, maar dat kan op extreem hete dagen oplopen tot ruim 20 graden.

Regenbuien

Een van de manieren waarop het klimaat verandert, is dat regenbuien extremer worden. Wolkbreuken komen steeds vaker voor. Als er tegels liggen, kan het water niet de grond in. De onderzoekers hebben uitgerekend dat de elf onderzochte tiny forests in de afgelopen jaren ruim 8 miljoen liter regenwater hebben opgevangen.

Nadat tiny forests eenmaal zijn aangelegd, krijgen ze alle vrijheid om zich te ontwikkelen. In de elf onderzochte bosjes kwamen 1167 soorten planten en dieren voor die er niet waren bij aanleg. Aanvankelijk zijn er veel spinnen en mieren, later komen er onder meer slakken, pissebedden en regenwormen.