""

Kabinet wil enorme uitbreiding van windenergie op zee

Het kabinet wil de productie van windenergie de komende decennia enorm opvoeren. Vooral ver weg van land moeten nieuwe windparken komen. In 2050 wil het kabinet ongeveer 70 gigawatt aan windenergie produceren op zee. Minister Rob Jetten (EZK) noemt het streven "zeer ambitieus".

In maart liet het kabinet al weten dat de capaciteit voor windenergie op zee de komende jaren grofweg moet worden verdubbeld. Het betekent dat er in 2030 al 21 gigawatt aan stroom op zee zal worden geproduceerd. Dat is al 75 procent van het huidige energieverbruik in Nederland. Volgens de nieuwe plannen moet dat vermogen tien jaar al zijn verdubbeld om tenslotte in 2050 uit te komen op zo'n 70 gigawatt. Er zal daarbij voor de industrie grootschalige waterstofproductie op zee komen.

De nieuwe windparken moeten vanaf 2030 ver weg op zee komen te liggen. Eerder deze week zijn er afspraken gemaakt met acht andere Noordzeelanden om tot 2050 in totaal 260 gigawatt aan windvermogen op zee te bouwen. Zij sloten daarmee aan op een plan dat Nederland, Duitsland, Belgiƫ en Denemarken in mei presenteerden. Deze landen meldden toen de komende decennia duizenden windmolens op de Noordzee te gaan bouwen. In 2050 zouden die windparken tenminste 150 gigawatt aan stroom moeten leveren.