""

Amsterdam mag studenten niet uitsluiten van energietoeslag

De gemeente Amsterdam sluit ten onrechte studenten als groep uit van de eenmalige energietoeslag voor huishoudens met een laag inkomen, zo heeft de rechtbank daar bepaald.
16 feb 2023 2 minuten

Een student uit de hoofdstad stapte naar de rechter om de afwijzing van zijn aanvraag voor de energietoeslag aan te vechten.

De eenmalige energietoeslag van 1300 euro is een landelijke regeling, die in 2022 in het leven werd geroepen voor mensen met een laag inkomen, vanwege de oplopende prijzen voor energie. De gemeente Amsterdam stelde dat studenten als groep niet vergelijkbaar zijn met mensen die moeten rondkomen van een minimumloon en dus in aanmerking komen voor de toeslag.

Maar daar gaat de rechtbank niet in mee. De groep mensen die in aanmerking komt voor de eenmalige energietoeslag is namelijk groter dan minima alleen. "Zo vallen onder de regeling ook jongeren van 21 jaar en ouder die aan het begin van hun loopbaan staan en een startsalaris van net boven het minimumloon ontvangen", aldus de rechtbank. "Er zijn studenten die zich wat betreft hun inkomen en woonsituatie in precies dezelfde situatie bevinden als deze groep." Daarom spreekt de rechtbank van "ongelijke behandeling van vergelijkbare gevallen".


Overcompensatie

De gemeente heeft ook onvoldoende aangetoond dat het uitkeren van de energietoeslag aan studenten tot overcompensatie van die groep zou leiden, vervolgt de rechtbank. Want studenten moeten, net zoals andere aanvragers van de toeslag, aan meer eisen voldoen dan alleen een inkomenseis.

Zo moet iemand wel zelf zijn of haar energiekosten betalen, legt jurist Jaap Kotteman van Legal Advice Wanted uit. Zijn organisatie stond de student in Amsterdam bij. Studenten die bijvoorbeeld bij hun ouders inwonen en daar niets betalen, komen volgens Kotteman niet in aanmerking voor de toeslag.


Betekenis uitspraak

"De uitspraak betekent niet dat de student de energietoeslag krijgt", zegt de rechtbank dan ook over de student uit Amsterdam. Het is namelijk niet duidelijk of hij zelf voldoet aan alle voorwaarden voor de eenmalige energietoeslag. Volgens Kotteman is dat wel zo. De gemeente moet binnen zes weken opnieuw een beslissing nemen over de aanvraag.

Kotteman is blij met de uitspraak. Legal Advice Wanted heeft nog meer rechtszaken in Amsterdam en ook in andere gemeenten op de planning. Als het nodig is, kan de organisatie iedereen individueel bijstaan, zegt hij, "maar we verwachten eigenlijk dat nu alle gemeenten naar hun beleid gaan kijken."


Studentenvakbond en gemeente Amsterdam reageren

Ook de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) spreekt van "ontzettend goed nieuws". Voorzitter Joram van Velzen wijst naar minister Carola Schouten (Armoedebeleid): "kom nu met landelijk beleid voor energietoeslag en voorkom nog tientallen andere rechtszaken".

De gemeente Amsterdam kon dinsdagmiddag inhoudelijk nog niet reageren. "We gaan de uitspraak bestuderen en ons op het vervolg beraden", aldus de woordvoerder.