""

Proef moet lichtoverlast Groningse windmolens terugdringen

De rode lampen op grote windturbines in Groningen gaan veel minder branden in een proef die de hinder voor omwonenden sterk zal verminderen, meldt de provincie. Die stelt exploitanten van een aantal windparken een subsidie in het vooruitzicht als ze hun windmolens aanpassen.
26 jun 2023 1 minuut

De zogeheten obstakelverlichting hoeft door technologische ontwikkelingen alleen nog aan te slaan als een vliegtuig zich in de buurt van het windpark bevindt. Daardoor hoeven ze veel minder te branden. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) stelt de rode verlichting nu nog verplicht bij windturbines van 150  meter en hoger. Maar het wordt naar verwachting vanaf volgend jaar mogelijk die uit te schakelen. Vooruitlopend hierop geeft de ILT toestemming voor pilotprojecten.

Exploitanten kunnen voor in totaal 40 procent van de kosten van de aanschaf en installatie van het zogeheten naderingsdetectiesysteem subsidie krijgen. Het systeem werkt op basis van transponders in vliegtuigen of een radar. De provincie Groningen hoopt dat het eerste windpark nog dit jaar overstapt. De parken N33, Geefsweer, Oosterhorn en Oostpolder komen in aanmerking.