""

Plastic Soup: momentum in strijd tegen plasticvervuiling is nu

De Plastic Soup Foundation ziet positieve ontwikkelingen in de strijd tegen de plasticvervuiling van de oceanen. "Bij het publiek zie je een enorme verandering in vergelijking met een aantal jaar geleden. Het momentum is nu", zegt Jeroen Dagevos, hoofd programma's van de natuurbeschermingsorganisatie, op Wereld Oceanen Dag.
15 jun 2023 2 minuten
Uit cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD) blijkt dat het gebruik van 460 miljoen ton plastic in 2019 mogelijk is verdrievoudigd in 2060. Met name wegwerpverpakkingen blijken een probleem, weet Dagevos. "En met alleen recyclen gaan we het niet redden." Toch is er ook positief nieuws. "De problemen worden tegenwoordig breder opgepakt."
"Tien jaar geleden was het plastic in de oceanen een non-issue", zegt Dagevos. "Tegenwoordig spreken we over reductie van wegwerpplastic en komt er een wereldwijd verdrag om plasticvervuiling terug te dringen."

Tegenstanders

Dagevos doelt op de 'Global plastic pollution treaty' van de Verenigde Naties, die in 2024 zijn beslag moet krijgen. "Men praat nu tijdens de onderhandelingsrondes ook over plastic en microplastics als bedreiging voor de mens. Het wordt breder getrokken en het gaat vanwege gezondheidsimplicaties over mensenrechten."

Niet alle landen blijken echter voorstander van de reductie van plastic. "Zo is Saudi‑Arabië een van de grote tegenstanders", weet Dagevos. "Zij willen juist olie in plastic omzetten. Maar vooral in Europa zijn er flinke stappen gezet. Er zijn veel landen die het verdrag ondersteunen, het is niet een klein onderwerp. Hoe concreet het verdrag wordt en wat de tijdlijn is, moeten we nog afwachten."


Ocean Cleanup

Ook het opruimproject op zee, Ocean Cleanup, laat positieve geluiden horen. Eerder werd al bekend dat de plasticvanger van de Nederlander Boyan Slat inmiddels meer dan 200.000 kilo plastic heeft opgevist uit de Grote Oceaan.

De organisatie verlengt donderdag het oceaan‑systeem met 400 meter tot 1740 meter. De bedoeling is dat dit systeem in de zomer nog verder groeit. Daarnaast wordt het huidige aantal Interceptors, het opruimsysteem voor rivieren, volgend jaar verdubbeld van tien naar twintig.