""

Meer geld in groene subsidiepot voor energiecorporaties en vve's

De speciale subsidieregeling voor energiecoöperaties en verenigingen van eigenaars (vve's) om duurzame energie op te wekken wordt verruimd. Volgend jaar is er 150 miljoen euro beschikbaar, in plaats van de eerder aangekondigde 37 miljoen euro.

De hoop is dat er meer gebruik gemaakt wordt van de regeling, schrijft minister Rob Jetten (Energie) aan de Tweede Kamer.

Jetten heeft niet alleen de subsidiepot vergroot, maar ook de regels aangepast. Hij hoopt dat meer corporaties en vve's daardoor in aanmerking komen. Aanvankelijk moest bijvoorbeeld 90 procent van de leden van een vve in de buurt van het project wonen. Zo hoopte hij te regelen dat de subsidie terechtkwam bij projecten van mensen die zelf op de locatie wonen waar het project voor bedoeld is. Dit percentage wordt verlaagd naar 75 procent, waardoor meer gebouwen geld uit de subsidiepot kunnen krijgen.

Er zijn meer versoepelingen in de regels aangekondigd, zowel op technisch vlak als op het gebied van de aanvraag zelf. Wel moeten de aanvragers voortaan vooraf checken of hun dak of gevel geschikt is om zonnepanelen op te plaatsen.

De zogenoemde Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) loopt nu ook al, maar de resultaten vallen dit jaar tegen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die over de subsidie gaat, denkt dat de subsidie op nog veel meer plekken toegepast kan worden. Het ministerie denkt dat ook, zeker aangezien in 2021 meer subsidie werd aangevraagd dan er beschikbaar was.