""

Promoteams moeten energietoeslag bekender maken in Rotterdam

In Rotterdam gaan promoteams op pad om mensen te bereiken die energietoeslag kunnen aanvragen. De teams gaan onder meer naar seniorencomplexen, zorginstellingen, supermarkten, kerken en moskeeën en helpen mensen ook ter plekke bij het aanvragen van de compensatie.

In Rotterdam kunnen zo’n 80.000 huishoudens met een laag inkomen aanspraak maken op de energietoeslag, bedoeld om de oplopende kosten voor gas en elektra te kunnen bekostigen. Volgens wethouder armoedebestrijding en schuldhulpverlening Enes Yigit (DENK) is 85 procent van de inwoners al bereikt, maar wil de gemeente onder meer de promoteams inzetten om ervoor te zorgen dat ook de overige 15 procent, zo'n 18.000 huishoudens, de toeslag aanvraagt.

Yigit zei in een gemeenteraadsdebat over oplopende armoede en schulden in de stad de oproep van de Rotterdamse ombudsman te omarmen. Die wil dat er zo snel mogelijk één gemeentelijk loket komt waar Rotterdammers terechtkunnen als ze financieel in de problemen komen door de huidige energiecrisis. Gebeurt dit niet snel dan dreigen grote groepen Rotterdammers in armoede terecht te komen, aldus de ombudsman.

Samenwerking

De wethouder wil ervoor zorgen dat partijen als bijvoorbeeld woningcorporaties en energieleveranciers met elkaar om de tafel te gaan om afspraken te maken. "Zodat er niemand meer onnodig uit zijn of haar huis wordt gezet", aldus de wethouder. Daarnaast zei Yigit dat mensen in een schuldentraject niet uit de schuldhulpverlening worden gezet bij nieuwe schulden, als zij hun energierekening niet kunnen betalen. "Dat accepteren wij niet in Rotterdam."

Ook wil hij met Voedselbanken in gesprek om te kijken of de criteria kunnen worden verruimd zodat meer mensen er aanspraak op kunnen maken. In de komende weken informeert Yigit de gemeenteraad over de stand van zaken, bijvoorbeeld over wanneer de extra 500 euro wordt uitgekeerd bovenop de 800 euro die in eerste instantie als energietoeslag was toegekend.