""

Kabinet vraagt volgend jaar advies van burgers over klimaatbeleid

Zo'n 175 burgers gaan het kabinet advies geven over hoe inwoners van Nederland kunnen eten, spullen gebruiken en reizen op een manier die beter is voor het klimaat.
27 jun 2023 2 minuten

Ministers Rob Jetten (Klimaat) en Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) hebben vrijdag dit zogeheten burgerforum aangekondigd. Het forum begint vanaf aankomend voorjaar.

Via het burgerforum moeten Nederlanders meer invloed krijgen op grote maatschappelijke veranderingen waarmee ze te maken krijgen, zoals maatregelen voor het klimaat. Deelnemers krijgen informatie van experts en worden door loting geselecteerd om ervoor te zorgen dat het forum representatief is voor de samenleving.

"Het is waardevol en nodig om mensen actiever en beter te betrekken bij vraagstukken die het dagelijks leven raken. Zeker mensen die hun stem niet vanzelfsprekend laten horen", zegt minister Bruins Slot. Een adviescommissie onder leiding van voormalig ombudsman Alex Brenninkmeijer zei twee jaar geleden dat een burgerforum waardevol kan zijn voor de democratie en voor het klimaatbeleid.

Het kabinet laat weten dat het advies "heel waardevol" zal zijn en de adviezen "serieus in behandeling zal nemen". Op elk advies belooft het kabinet een reactie te sturen en indien een aanbeveling niet wordt overgenomen, uit te leggen waarom niet.