De verbouwing is klaar

De vloer ligt, de muren staan. Het grote werk is gedaan. Een nieuwe fase breekt aan. Met ook speciale aandachtspunten. We zetten er 6 op een rij.

6 aandachtspunten na de verbouwing

Na een verbouwing blijft het niet bij het laagje stof boven op het aanrechtkastje. Ga er maar rustig vanuit dat het hele huis een grondige schoonmaakbeurt nodig heeft. Hakken, boren, slijpen, het levert een berg bouwstof op. Veel van dat stof landt op de vloer. Heeft u net een nieuwe stofzuiger? Laat die nog maar even in de kast staan. Want de vraag is of deze geschikt is voor dit ruwe werk. Pak liever eerst een bezem. Daarmee kunt u al veel verwijderen. Daarna is het handig om het stof van boven naar beneden aan te pakken. Maak met een vochtige doek de planken en kozijnen stofvrij. Uiteindelijk komt u weer terecht bij de vloer. Deze kunt u nu definitief stofvrij maken. Nu komt uw nieuwe stofzuiger wel van pas. Net als de dweil. Stof voelt zich overal thuis. In kieren en gaten, maar ook in uw kast met kostbare hobbyspullen. Wees de slijptol voor en dek kieren en gaten af met tape. Ook een oude, natte handdoek helpt om stof tegen te houden. Blijven meubels staan tijdens de werkzaamheden? Stop ze onder oude lakens. Daar heeft u achteraf plezier van.
U bent tevreden over de verbouwing van uw muffe zolder. Een nieuwe trap leidt naar 2 ruime en frisse slaapkamers. De paar kleine puntjes tijdens de oplevering zijn keurig opgelost door uw aannemer. Maar een paar weken later voelt u ineens nattigheid na een flinke stortbui: lekkage. Tijdens de oplevering was het niemand opgevallen, maar een stuk daklood bleek niet goed bevestigd. Volgens de gemaakte afspraken met uw aannemer werd het probleem snel verholpen. Goed opgelost, maar soms loopt het anders. Zeker als u gebreken pas na jaren ontdekt. Dan kan zelfs juridische bijstand nodig zijn om de aansprakelijkheid voor het ‘verborgen gebrek’ vast te stellen. Kies hoe dan ook voor een aannemer met een keurmerk zoals Bouwgarant, SWK of Woningborg. En controleer of uw aannemer is aangesloten bij de Geschillencommissie Verbouw of Nieuwbouw. Dat kan veel gedoe voorkomen.
De verbouwing is achter de rug. En u bent keurig binnen uw budget gebleven. Nou ja, bijna. Maar dat kwam doordat u uiteindelijk toch koos voor die nieuwe deuren met dat prachtige gekleurde glas. De binnenkant van uw huis kan er voorlopig weer tegen, maar hoe zit het met de buitenkant? Denk aan het schilderwerk. Dat gaat gemiddeld zo’n 5-6 jaar mee. De meeste houten kozijnen en buitendeuren kunnen tegen die tijd wel weer een goeie lik verf gebruiken. Dus als u de financiën van een verbouwing op een rijtje zet, vergeet dan het gewone onderhoud aan de buitenboel niet. Want dat gaat gewoon door. Binnen blijft er ook altijd iets te doen. Het ophangen van een lamp. De plintjes. Of de lichtschakelaar die u net even op een andere plek wilt. Schakel hulp in als u dat nodig heeft.
De verbouwing verliep voorspoedig. De klussers en helpers zijn weg. Het huis is schoon. Het wachten is op de nieuwe meubels voor de definitieve afronding van uw project. Overmorgen is het zover. U kunt niet wachten. Past die kleur verf op de muur bij de stof van het uitgezochte bankstel? Of is het toch een tikkeltje te gewaagd? Van die gezonde spanning, zeg maar. Dan gaat de telefoon. Het is de woonwinkel. Ze gaan de afgesproken levertijd niet halen. Er zijn problemen met het transport. En er volgt een lang verhaal over een zeecontainer op een schip. Nee, hè? Toch wel! Het gebeurt veel vaker, maar daar heeft u niks aan. Want u zit nog steeds op uw tuinset voor de tv. Blijf hoe dan ook in contact met de woonwinkel over een acceptabele (tijdelijke) oplossing voor uw probleem.
Bij een verbouwing komt van alles kijken. Doet u veel zelf? Of besteedt u de meeste klussen uit? Vaak gaat het om veel geld. Laat u niet verrassen en zorg voor overzicht. Daar kan een goede administratie u bij helpen. Bewaar uw papieren in een ouderwetse ordner of digitale map. Net wat u handig vindt. Van offertes en bonnetjes tot bouwdepot en WOZ waarde.
Door een verbouwing of aanpassing wordt uw huis vaak meer waard. Kijk daarom na de verbouwing of uw huis nog goed verzekerd is. Centraal Beheer heeft geen maximaal verzekerd bedrag. Maar dat verschilt per verzekeraar.

Uw woning en spullen uitgebreid verzekerd

Onze Woonverzekering bestaat uit verschillende verzekeringen en groeit met u mee. Heeft u net een verbouwing achter de rug? Check of uw huis nog goed verzekerd is.